Mangsa Keganasan Rumah Tangga Digalak Tinggal Di Rumah Perlindungan : 23 Julai 2018

Mangsa Keganasan Rumah Tangga Digalak Tinggal Di Rumah Perlindungan

YB Puan Wong May Ing menyampaikan cenderamata kepada PU Azman Shah Bin Alias yang menjadi hos dalam program berkenaan.

IPOH, 23 JULAI 2018 - Mangsa kes keganasan rumah tangga digalakkan untuk tinggal sementara di rumah perlindungan yang disediakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) agar keselamatan mereka lebih terjamin.

YB Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Sahsiah, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat negeri, Puan Wong May Ing berkata, JKM Perak menyediakan tiga rumah perlindungan untuk mangsa iaitu di Ulu Kinta, Kuala Kangsar dan Taiping.

"Kebanyakan mangsa lebih selesa tinggal sementara di rumah adik-beradik atau saudara-mara. Mereka tidak selesa tinggal di rumah perlindungan kerana ada premis yang diurus oleh lelaki.

“Apabila tinggal di rumah adik-beradik atau saudara-mara mereka kurang selamat kerana suami mereka tahu lokasi berkenaan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri program Destress Clinic bertemakan Jauhi Tekanan Menjana Keluarga Bahagia di Bangunan Perak Darul Ridzuan anjuran Pejabat Pembangunan Negeri dengan kerjasama Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia (PUSPANITA) Perak.

Program yang dihadiri lebih 300 jemputan itu menampilkan PU Azman Shah Alias selaku juara program realiti televisyen Pencetus Ummah (PU) musim ke-2 untuk mengupas topik berkenaan.

YB Wong May Ing berkata, kerajaan negeri akan berusaha untuk memperbaiki segala kelemahan pengurusan rumah perlindungan termasuk memberi pendedahan kepada orang ramai tentang kewujudan premis tersebut.

"Ada juga mangsa yang tidak tahu adanya rumah perlindungan ini dan lokasinya (rumah perlindungan) jauh dengan rumah mereka. Jadi kami akan cari jalan penyelesaiannya,” katanya.

Beliau berkata statistik kes keganasan rumah tangga di Perak pada 2015 menunjukkan penurunan iaitu 263 kes berbanding 331 pada 2014.

“Walaupun kes ini menunjukkan penurunan, namun usaha ke arah peningkatan kesedaran ini perlu diperhebat bagi melahirkan lebih banyak keluarga bahagia di negeri ini,” katanya.

Mangsa Keganasan Rumah Tangga Digalak Tinggal Di Rumah Perlindungan

PU Azman Shah Bin Alias ketika mengupas topik perbincangan mengenai penjanaan keluarga bahagia dalam program tersebut.

Mangsa Keganasan Rumah Tangga Digalak Tinggal Di Rumah Perlindungan

YB Puan Wong May Ing bersama peserta terdiri dikalangan penjawat awam dan badan beruniform yang menghadiri program tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.