The Official Portal of The Perak Government

Senarai Barisan Exco Dimuktamadkan Minggu Ini : 14 Mei 2018

Senarai Barisan Exco Dimuktamadkan Minggu Ini

YAB Menteri Besar Perak ketika tiba di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri.

IPOH, 14 MEI 2018 - Senarai barisan Exco kerajaan negeri yang baharu dijangka dimuktamadkan minggu ini selepas perbincangan mengenainya dibuat bersama pimpinan tertinggi negeri Perak selesai.

YAB Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, perbincangan mengenai senarai berkenaan akan dibuat dalam masa terdekat.

"Dalam masa terdekat (saya) akan berbincang dengan rakan parti komponen untuk menyediakan satu senarai barisan EXCO untuk dipersembahkan kepada DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah untuk diperkenankan.

"Ia akan dibuat seberapa segera dan selepas diperkenankan (senarai itu) kami akan dimaklumkan kepada rakan media.

"Saya cuba akan buatkan (senarai) dalam minggu ini juga, namun ia bergantung juga kepada (perkenan) Tuanku Sultan," ujar beliau.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan bersama ketua jabatan dan agensi kerajaan negeri di Bangunan Darul Ridzuan.

Yang hadir sama, YB Pegawai Kewangan Negeri memangku tugas YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mohd Gazali Jalal.

Ditanya mengenai komposisi barisan Exco, YAB Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, ia akan diisi berpandukan jumlah kerusi setiap parti komponen yang membentuk kerajaan negeri.

"Saya fikir tuan-tuan boleh jangka, jumlah kerusi yang banyak dari parti mana. Sudah tentu ia tidak banyak perubahan daripada 10 jawatan EXCO sebelum ini," kata beliau.

Dalam pada itu, ditanya mengenai kedudukan beberapa jabatan dan agensi negeri sama ada akan dirombak atau dikekalkan, YAB Menteri Besar berkata, beliau tidak akan merombak sebaliknya akan menambah baik agensi sedia ada.

Mengambil contoh Yayasan Bina Upaya Darul Ridzuan (YBUDR), beliau berkata, apa yang dilakukan YBUDR adalah baik untuk memberi bantuan kepada golongan yang kurang berkemampuan.

"Ini satu perkara baik, mungkin saya akan semak dan berhubung dengan pihak pentadbiran YBUDR sendiri untuk fikirkan jalan ke hadapan... perlu berhenti politik dan bersama-sama memikirkan cara membangunkan negeri ini," ujar beliau.

Mengenai Bajet 2018 yang sudah dibentangkan kerajaan negeri sebelum ini, beliau berkata, bajet yang sudah diluluskan dan sedia ada cukup untuk membolehkan kerajaan negeri sekarang menjalankan semua tawaran yang diberikan dalam manifesto.

Beliau berkata, pihaknya mungkin akan mengubah beberapa aspek dalam bajet itu dan setakat ini tiada sebarang masalah untuk mereka meneruskan kelangsungan janji yang diberikan.

Senarai Barisan Exco Dimuktamadkan Minggu Ini

YAB Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika ditemui sebelum memasuki ruang Pejabat Menteri Besar.

Senarai Barisan Exco Dimuktamadkan Minggu Ini

YAB Menteri Besar, Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu memulakan tugas di Pejabat Menteri Besar.

Senarai Barisan Exco Dimuktamadkan Minggu Ini

YAB Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu tekun mendengar taklimat yang diberikan.

Senarai Barisan Exco Dimuktamadkan Minggu Ini

Antara ketua jabatan yang hadir dalam majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Thursday 24 June 2021, 11:12:53.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive