The Official Portal of The Perak Government

Mangsa Keganasan Rumah Tangga Digalak Tinggal Di Rumah Perlindungan : 23 Julai 2018

Mangsa Keganasan Rumah Tangga Digalak Tinggal Di Rumah Perlindungan

YB Puan Wong May Ing menyampaikan cenderamata kepada PU Azman Shah Bin Alias yang menjadi hos dalam program berkenaan.

IPOH, 23 JULAI 2018 - Mangsa kes keganasan rumah tangga digalakkan untuk tinggal sementara di rumah perlindungan yang disediakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) agar keselamatan mereka lebih terjamin.

YB Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Sahsiah, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat negeri, Puan Wong May Ing berkata, JKM Perak menyediakan tiga rumah perlindungan untuk mangsa iaitu di Ulu Kinta, Kuala Kangsar dan Taiping.

"Kebanyakan mangsa lebih selesa tinggal sementara di rumah adik-beradik atau saudara-mara. Mereka tidak selesa tinggal di rumah perlindungan kerana ada premis yang diurus oleh lelaki.

“Apabila tinggal di rumah adik-beradik atau saudara-mara mereka kurang selamat kerana suami mereka tahu lokasi berkenaan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri program Destress Clinic bertemakan Jauhi Tekanan Menjana Keluarga Bahagia di Bangunan Perak Darul Ridzuan anjuran Pejabat Pembangunan Negeri dengan kerjasama Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia (PUSPANITA) Perak.

Program yang dihadiri lebih 300 jemputan itu menampilkan PU Azman Shah Alias selaku juara program realiti televisyen Pencetus Ummah (PU) musim ke-2 untuk mengupas topik berkenaan.

YB Wong May Ing berkata, kerajaan negeri akan berusaha untuk memperbaiki segala kelemahan pengurusan rumah perlindungan termasuk memberi pendedahan kepada orang ramai tentang kewujudan premis tersebut.

"Ada juga mangsa yang tidak tahu adanya rumah perlindungan ini dan lokasinya (rumah perlindungan) jauh dengan rumah mereka. Jadi kami akan cari jalan penyelesaiannya,” katanya.

Beliau berkata statistik kes keganasan rumah tangga di Perak pada 2015 menunjukkan penurunan iaitu 263 kes berbanding 331 pada 2014.

“Walaupun kes ini menunjukkan penurunan, namun usaha ke arah peningkatan kesedaran ini perlu diperhebat bagi melahirkan lebih banyak keluarga bahagia di negeri ini,” katanya.

Mangsa Keganasan Rumah Tangga Digalak Tinggal Di Rumah Perlindungan

PU Azman Shah Bin Alias ketika mengupas topik perbincangan mengenai penjanaan keluarga bahagia dalam program tersebut.

Mangsa Keganasan Rumah Tangga Digalak Tinggal Di Rumah Perlindungan

YB Puan Wong May Ing bersama peserta terdiri dikalangan penjawat awam dan badan beruniform yang menghadiri program tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Monday 20 September 2021, 14:53:06.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DISINI >>
 
Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive