The Official Portal of The Perak Government

YB SUK Kunjungi Zoo Taiping & Bukit Larut : 22 Oktober 2018

YB SUK Kunjungi Zoo Taiping & Bukit Larut

YB Setiausaha Kerajaan melawat ke sekitar kawasan Zoo Taiping.

TAIPING, 22 OKTOBER 2018 - YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Hj. Zainal Azman Bin Abu Seman mengadakan lawatan ke Zoo Taiping dan Bukit Larut.

Turut hadir Yang Dipertua Majlis Perbandaran Taiping (MPT), YBhg. Dato' Hj. Abd. Rahim Bin Md Ariff, Setiausaha MPT, Tuan Hj. Borhan Bin Abdul Halim dan Pegawai Daerah Larut Matang, Encik Akmal Bin Dahalan.  

Zoo Taiping merupakan satu-satunya zoo yang terletak di belah utara Semenanjung Malaysia. Mempunyai keunikannya tersendiri, Zoo Taiping terletak dalam kawasan semula jadi yang berhampiran Taman Tasik Taiping di kaki Bukit Larut.

Dengan keluasan 36 ekar, Taman Mergastua Sultan Idris Shah yang turut dikenali sebagai Zoo Taiping menempatkan 1200 ekor binatang dengan 140 spesis. Zoo Taiping juga telah memulakan satu pembaharuan dengan memperkenalkan pameran haiwan dengan konsep terbuka yang memberi kepuasan kepada pengunjung bagi menikmati keindahan semulajadi di setiap pameran.

Turut menjadi tumpuan, Bukit Larut yang juga dikenali sebagai Maxwell Hill yang merupakan satu kawasan lembap di Malaysia kerana mempunyai taburan hujan yang tertinggi setiap tahun.

Bukit Larut yang terletak di ketinggian 1,250m dari aras laut dan kira-kira 3 hingga 5 kilometer dari Bandar Taiping ini menjadi tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara. Beberapa keindahan menarik yang dapat dilihat sepanjang perjalanan ke Bukit Larut sudah pastinya akan menjanjikan kepuasan kepada para pengunjung.

YB SUK Kunjungi Zoo Taiping & Bukit Larut

YB Setiausaha Kerajaan Negeri mendengar penerangan ringkas.

YB SUK Kunjungi Zoo Taiping & Bukit Larut

YB Setiausaha Kerajaan bergambar bersama pegawai dan kakitangan Zoo Taiping.

YB SUK Kunjungi Zoo Taiping & Bukit Larut

YB Setiausaha Kerajaan berbincang bersama pegawai yang hadir.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Monday 20 September 2021, 14:53:06.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DISINI >>
 
Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive