The Official Portal of The Perak Government

Kampung Kinjang Perintis Program Desa Harapan : 18 Disember 2018

Kampung Kinjang Perintis Program Desa Harapan

YAB Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama YB Dato' Seri Rina Binti Mohd Harun ketika melakukan gimik perasmian pada Program Desa Harapan yang bakal berlangsung di Kampung Kinjang.

TAPAH, 18 DISEMBER 2018 - Kampung Kinjang, Chenderiang di sini dipilih sebagai lokasi projek perintis bagi Program Desa Harapan yang bertujuan membangunkan kampung serta meningkatkan taraf hidup masyarakat luar bandar secara holistik dan inovatif.

YB Menteri Pembangunan Luar Bandar Dato’ Seri Rina Binti Mohd Harun berkata, program baharu Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) itu sebagai langkah mempercepatkan pembangunan luar bandar melalui kerjasama strategik sektor kerajaan, swasta dan korporat.

Beliau, melalui program tersebut, syarikat swasta yang selama ini melaksanakan projek program tanggungjawab sosial korporat (CSR) secara bersendirian terutamanya di kawasan kampung dapat diselaraskan bersama-sama dengan KPLB supaya penduduk berupaya menjana pendapatan mereka menerusi program yang bersesuaian.

“Sekiranya kawasan kampung menjadi tempat yang mempunyai sumber pendapatan yang berterusan, penduduk kampung terutamanya golongan belia tidak perlu berhijrah ke bandar untuk mencari pekerjaan. Ini seterusnya membolehkan proses kemajuan kampung dilaksanakan sendiri oleh penduduk kampung tersebut,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada majlis pelancaran program tersebut yang turut dihadiri YAB Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu dan YBhg Ketua Setiausaha KPLB Dato’ Dr Ahmad Jailani Bin Muhamed Yunus.

Menurut beliau, terdapat 25 syarikat swasta yang telah menyatakan kesediaan untuk menjadi rakan strategik KPLB dalam pelaksanaan program itu dan berharap lebih banyak syarikat lain mahu bekerjasama.

Tambah beliau, empat daripada syarikat swasta yang terlibat dalam program itu ialah Berjaya Corporation Berhad, Celcom Axiata, Hume Cemboard Industries dan Universiti Kuala Lumpur.

Beliau berkata program itu direka khas khusus untuk menyediakan kepelbagaian bentuk sokongan dan bantuan berdasarkan kepada keperluan kampung mengikut kepakaran syarikat swasta yang terlibat.

Beliau berkata, sebagai contoh seperti pembinaan atau baik pulih bangunan seperti balai raya, dewan serbaguna dan Tabika boleh dilaksanakan selain syarikat berkaitan berkongsi ilmu serta pengalaman mengenai keusahawan termasuk perniagaan atas talian kepada belia.

Mengulas lanjut, ujar beliau,  Kampung Kinjang antara 17,000 kampung di seluruh negara yang dipilih sebagai projek perintis kerana mempunyai potensi untuk dimajukan dari sudut sosio ekonomi yang mana kedudukannya hampir dengan lokasi air terjun Lata Kinjang, yang merupakan air terjun tertinggi di Asia Tenggara.

“Dengan kekuatan kedudukan Kampung Kinjang yang begitu hampir dengan air terjun Lata Kinjang, penduduk Kampung boleh menjadikan tarikan ini sebagai peluang bagi mereka meningkatkan pendapatan dengan mensasarkan pelancong sebagai klien utama mereka.

“Saya difahamkan bahawa kumpulan penduduk (kampung kinjang) berumur 40 tahun dan ke atas merupakan kumpulan penduduk yang paling ramai mendiami kawasan kampung ini iaitu golongan belia 17 peratus manakala golongan yang tidak bekerja dan tiada maklumat pekerjaan kira-kira 27 peratus, satu jumlah yang saya rasakan agak tinggi,” kata beliau.

Beliau berkata pada peringkat awal pelaksanaan Program Desa Harapan, bilangan kampung yang disasarkan adalah satu kampung bagi setiap negeri untuk tempoh dua tahun iaitu 2019 hingga 2020 dan dijangka akan terus bertambah berdasarkan kejayaan dan komitmen syarikat swasta serta korporat yang akan terlibat nanti.

“Kita mahukan program yang dilaksanakan bukan syok sendiri, kita kena buat kajian tentang keberkesanan program ini dan bagaimana untuk menambah baik agar ia dapat diteruskan...mungkin selepas ini kita akan laksanakannya (program) di daerah-daerah,” ujar beliau.

Tambah beliau, program berkenaan selepas ini akak dilaksanakan di Kedah, Johor, Kelantan, Sabah dan Sarawak.

Kampung Kinjang Perintis Program Desa Harapan

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama YB Dato' Seri Rina Binti Mohd Harun ketika hadir pada Program Desa Harapan yang bakal dijalankan di Kampung Kinjang, Chenderiang.

Kampung Kinjang Perintis Program Desa Harapan

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama YB Dato' Seri Rina Binti Mohd Harun ketika melakukan lawatan ke tapak pameran dalam Program Desa Harapan.

Kampung Kinjang Perintis Program Desa Harapan

YB Dato' Seri Rina Binti Mohd Harun menyampaikan sijil penghargaan kepada wakil PR1MA yang terlibat dalam projek berkenaan.

Kampung Kinjang Perintis Program Desa Harapan

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu dan YB Dato' Seri Rina Binti Mohd Harun beramah mesra dengan para tetamu yang hadir pada program berkenaan.

Kampung Kinjang Perintis Program Desa Harapan

YB Dato' Seri Rina Binti Mohd Harun menyampaikan sijil penghargaan kepada wakil Berjaya Corporation Berhad yang terlibat dalam Projek Desa Harapan.

Kampung Kinjang Perintis Program Desa Harapan

YB Dato' Seri Rina Binti Mohd Harun ketika ditemui media pada sidang media selepas program tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Thursday 24 June 2021, 11:12:53.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive