The Official Portal of The Perak Government

Kerajaan Negeri Jangka 5,000 Masyarakat Sertai Sambutan Ambang Tahun Baru 2019 : 26 Disember 2018

Kerajaan Negeri Jangka 5,000 Masyarakat Sertai Sambutan Ambang Tahun Baru 2019

YB Encik Tan Kar Hing ketika ditemui selepas sidang media berkaitan sambutan ambang Tahun Baru 2019.

IPOH, 26 DISEMBER 2018 - Kerajaan negeri menjangkakan seramai 5,000 masyarakat pelbagai bangsa akan menyertai Program Sambutan Ambang Tahun Baru 2019 Peringkat Negeri yang bakal diadakan di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Tanjung Malim pada 31 Disember ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Encik Tan Kar Hing berkata, setakat ini lebih 50 peratus persediaan telah dilakukan terutama membabitkan perkara teknikal dan kemudahan yang diperlukan bagi menjayakan sambutan tersebut.

"Cuma, esok (27 Disember) kita akan adakan mesyuarat teknikal terakhir di UPSI supaya kita boleh pastikan semua hal teknikal dan perkara berbangkit akan dapat diselesaikan.

"Bagi menjayakan sambutan ini, kita akan bekerjasama dengan Tourism Perak, Majlis Daerah Tanjung Malim, Pejabat Tanah dan Daerah Muallim dan beberapa agensi lain," kata beliau ketika ditemui pemberita pada siding media di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Beliau berkata, dalam sambutan itu juga pelbagai program termasuk persembahan kebudayaan akan berlangsung selain membabitkan komuniti setempat termasuk pelajar sekolah dan kaum Orang Asli.

Tambah beliau, pendekatan itu dilihat sebagai satu langkah untuk mengeratkan lagi hubungan antara pemimpin kerajaan negeri dengan masyarakat khususnya di kawasan itu.

"Pemilihan Tanjung Malim sebagai lokasi kejadian juga disebabkan kita mahu merapatkan hubungan dengan rakyat setempat selain platform ini berguna untuk kita menerangkan tentang dasar dan polisi kerajaan negeri," kata beliau. Selain itu, beliau berharap 2019 akan menjadi tahun yang cemerlang kepada kerajaan negeri dalam memacu pembangunan dan kemajuan dalam pelbagai bidang.

"Ini juga kali pertama sambutan ambang tahun baru dianjurkan oleh pentadbiran baru. Harap ia akan jadi satu detik atau hala tuju yang cemerlang dalam pentadbiran kita," ujar beliau.

Kerajaan Negeri Jangka 5,000 Masyarakat Sertai Sambutan Ambang Tahun Baru 2019

YB Encik Tan Kar Hing ketika berucap pada sidang media berkaitan sambutan Ambang Tahun Baru 2019.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Monday 20 September 2021, 14:53:06.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DISINI >>
 
Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive