The Official Portal of The Perak Government

Kakitangan Pejabat Kewangan Negeri Perlu Beri Komitmen Tak Berbelah Bahagi : 11 Januari 2019

Kakitangan Pejabat Kewangan Negeri Perlu Beri Komitmen Tak Berbelah Bahagi

YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Abu Bakar Bin Haji Said ketika berucap pada majlis berkenaan .

IPOH, 11 JANUARI 2019 - Setiap kakitangan Pejabat Kewangan Negeri Perak diminta untuk memberikan komitmen dan usaha tidak berbelah bahagi dalam memastikan sasaran yang lebih cemerlang dapat direalisasikan pada tahun 2019.

YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abu Bakar Bin Haji Said berkata, meskipun mengakui perlu menempuhi pelbagai cabaran dan kekangan namun beliau optimis ia mampu diatasi sepertimana tahun lalu.

“Maka saya pohon semua untuk bersama di belakang saya, memberi segala komitmen dan idea, untuk memastikan tanda aras 2018 yang cemerlang dapat kita atasi.

“Benarlah dugaan itu sukar tetapi saya percaya, selagi ada daya dan usaha kita mampu menempuhinya bersama,” kata beliau.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Apresiasi & Perutusan Tahun 2019 oleh YB Dato’ Pegawai Kewangan Negeri di Hotel Casuariana@Meru.

Turut hadir Bendahari Negeri, Puan Fuziah Binti Derasa, Timbalan Pegawai Kewangan Negeri, Cik Aida Hazlyn Binti Hassan dan Ketua Penolong Pegawai Kewangan Negeri Kanan, Puan Tengku Siliawati Bin Tengku Salim.

Beliau berkata, antara penambahbaikan perlu dilakukan oleh setiap kakitangan Pejabat Kewangan Negeri adalah menyegerakan setiap tugasan yang diberikan selain perlu menyimpan rahsia dan maklumat jabatan.

“Setiap kakitangan perlu menyelesaikan ‘task’ dan tidak menangguhkan kerja. Jika ia perlukan masa, susun keutamaan dan bawalah berbincang agar ia dapat diselesaikan dengan baik.

“Manakala bagi sudut kerahsiaan maklumat, apa sahaja bentuk perbincangan dan maklumat perlulah dianggap sulit, melainkan bagi maksud pelaksanaan perkhidmatan. Beringatlah, sebelum kita terjerat,” kata beliau.

Tambah beliau, pihaknya juga berharap semua warga kerja memastikan pelaksanaan Myportfolio diselesaikan selewat-lewatnya sebelum 1 Februari 2019.

“Key Performances Index (KPI) rasmi yang lain juga perlu dicapai sepenuhnya bagi tahun ini termasuklah kehadiran kursus tujuh hari untuk semua kakitangan dan pelaksanaan mesyuarat mengikut keperluan,” ujar beliau.

Kakitangan Pejabat Kewangan Negeri Perlu Beri Komitmen Tak Berbelah Bahagi

YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Abu Bakar Bin Haji Said menyampaikan cenderahati kepada Encik Ahmad Kamil Bin Mohamad Ghazali yang bersara setelah 38 tahun berkhidmat dalam perkhidmatan awam.

Kakitangan Pejabat Kewangan Negeri Perlu Beri Komitmen Tak Berbelah Bahagi

YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Abu Bakar Bin Haji Said menyampaikan sijil penghargaan kepada Datin Rozita Binti Aminuddin yang bertukar ke Kementerian Kesihatan Malaysia.

Kakitangan Pejabat Kewangan Negeri Perlu Beri Komitmen Tak Berbelah Bahagi

YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Abu Bakar Bin Haji Said menyampaikan sijil penghargaan kepada Puan Azah Binti Haji Saadi  yang bersara setelah berkhidmat selama 37 tahun dalam perkhidmatan awam.

Kakitangan Pejabat Kewangan Negeri Perlu Beri Komitmen Tak Berbelah Bahagi

YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Abu Bakar Bin Haji Said menyampaikan sijil penghargaan kepada Puan Radiah Binti Baharuddin yang bersara selepas 37 tahun berkhidmat dalam perkhidmatan awam.

Kakitangan Pejabat Kewangan Negeri Perlu Beri Komitmen Tak Berbelah Bahagi

YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Abu Bakar Bin Haji Said menyampaikan cenderahati kepada Encik Mohd Noorsyafizal Bin Che Lan @ Ahmad yang bertukar ke Kementerian Wilayah Persekutuan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Monday 02 August 2021, 12:07:20.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive