The Official Portal of The Perak Government

41 Anak Perak Terima Anugerah Pinjaman Boleh Ubah Sesi 2019/2020 : 20 Ogos 2019

41 Anak Perak Terima Anugerah Pinjaman Boleh Ubah Sesi 2019/2020

YB Ir Ahmad Fadhil bin Nuruddin selaku Ahli Lembaga Pinjaman Pengajian Tinggi Perak ketika menyampaikan ucapan perasmian.

IPOH, 20 OGOS 2019 - 41 orang graduan Ijazah Sarjana Muda telah menerima Anugerah Pinjaman Boleh Ubah semasa Majlis Penyerahan Cek Pinjaman Pengajian Tinggi Sesi 2019/2020, hari ini.

Pinjaman boleh ubah ini dianugerahkan kepada peminjam yang telah memperoleh kelas pertama dalam pengajian bidang masing-masing dari university dalam dan laur Negara.

Antara penerima anugerah tersebut adalah Raudhah Adibah Ahmad Zubir dari Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), Syarmini a/p Rajendran dari Saveeta University dan Cheng Karmen dari Royal College of Medicine Perak (RCMP).

Raudhah Adibah, graduan Pendidikan Vokasional (Binaan Bangunan) UTHM melahirkan rasa gembira atas penerimaan biasiswa tersebut yang memudahkannya membiayai sepanjang tempoh pengajian.

Encik Rajendran, bapa kepada Syarmini menyifatkan pinjaman boleh ubah ini sangat membantu beliau bagi menampung pembiayaan pendidikan anak beliau dalam bidang pengajian pergigian di Saveetha University, India.

“Saya sangat bersyukur kepada Kerajaan Negeri Perak kerana memberikan biasiswa kepada anak saya dan menerimanya dengan hati yang terbuka atas keprihatinan kerajaan negeri”, ujar beliau.

Terdahulu, Kerajaan Negeri Perak telah menawarkan pembiayaan dalam bentuk pinjaman kepada 500 anak Perak terdiri daripada 95 penerima peringkat diploma, 361 penerima ijazah sarjana muda, 22 penerima ijazah sarjana dan 22 penerima ijazah falsafah.

Kerajaan negeri turut menawarkan pemberian rebat sebanyak 20% mulai 1 Ogos 2019 sehingga 31 Disember 2019 kepada peminjam sedia ada yang ingin membayar keseluruhan baki pinjaman mereka.

Insiatif ini adalah bertujuan untuk menggalakkan peminjam sedia ada untuk membayar balik sekali gus meningkatkan jumlah kutipan bayaran balik bagi membantuk menambahkan bilangan pelajar yang ditaja Pinjaman Pengajian Tinggi pada masa hadapan dengan menggunakan semula nilai penambahan kutipan yang diperoleh.

41 Anak Perak Terima Anugerah Pinjaman Boleh Ubah Sesi 2019/2020 Sesi bacaan ikrar bagi penerima Pinjaman Pengajian Tinggi Perak.
41 Anak Perak Terima Anugerah Pinjaman Boleh Ubah Sesi 2019/2020 Raudhah Adibah binti Ahmad Zubir menamatkan pengajinannya dengan CGPA 3.84 dalam bidang Pendidikan Vokasional di UTHM.
41 Anak Perak Terima Anugerah Pinjaman Boleh Ubah Sesi 2019/2020 Cheng Karmen, graduan Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan RCMP Perak.
41 Anak Perak Terima Anugerah Pinjaman Boleh Ubah Sesi 2019/2020 Syarmini ap Rajendran, graduan Pengajian Pergigian dari Saveetha University bersama kedua ibu bapanya.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Monday 20 September 2021, 14:53:06.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DISINI >>
 
Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive