The Official Portal of The Perak Government

Kerajaan Negeri Tumpu Projek Pembangunan Sempadan : 26 Oktober 2019

Kerajaan Negeri Tumpu Projek Pembangunan Sempadan

YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak menyampaikan ucapan semasa Program Pegawai Daerah dan YDP Bersama Komuniti.

TANJUNG MALIM, 26 OKTOBER 2019 - Kerajaan negeri sedang memberi tumpuan terhadap projek pembangunan bersama khususnya melibatkan daerah yang terletak bersempadan dengan negeri-negeri di sekitar Perak.

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman berkata, projek itu kemungkinan menjadi salah satu inisiatif yang bakal digerakkan oleh kerajaan negeri menerusi draf Rancangan Pembangunan Negeri 2019-2030.

Beliau berkata, antara projek yang dilihat berpotensi untuk dibangunkan adalah meliputi sektor perumahan, perkilangan, pelancongan, pertanian dan sebagainya.

"Kalau kita lihat, daerah seperti Hulu Perak bersempadan dengan Kelantan, Thailand dan Kedah. Daerah Kerian pula bersempadan dengan Pulau Pinang dan Kedah. Selain itu, kita lihat juga daerah Bagan Datuk serta Muallim mempunyai sempadan dengan Selangor.

"Muallim misalnya terkenal dengan Proton City dan hab pendidikan. Daerah bersebelahannya adalah Hulu Selangor yang turut rancak dengan sektor perumahan. Jadi, jika kerjasama di peringkat negeri antara kedua-dua pihak berjaya dimeterai, saya fikir ia akan menjadi lebih mantap dan pelbagai kelebihan lain terutama daripada sektor ekonomi juga dapat ditingkatkan," kata beliau.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Program Pegawai Daerah dan YDP Bersama Komuniti Serta Pesta Pau Muallim di Balai Lintang, di sini, hari ini.

Hadir sama, YB Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak, Tuan Aminuddin Bin Zulkipli dan Pegawai Daerah Muallim, Tuan Shamsul Ridzuan Bin Idris.

Beliau berkata, rakyat di daerah berkenaan juga akan mendapat pelbagai manfaat terutama peluang pekerjaan apabila projek pembangunan tersebut dilaksanakan.

"Peluang pekerjaan merupakan antara manfaat utama yang kita nampak jika projek ini berjaya direalisasikan. Selain itu, perkara-perkara ini juga saya fikir memerlukan sokongan daripada kjaan pusat untuk membantu," kata beliau.

Mengulas mengenai program yang berlangsung, katanya, tujuan utama ia dijalankan adalah untuk menyampaikan maklumat berkaitan insentif dan inisiatif yang ditawarkan kerajaan negeri kepada masyarakat.

"Insentif dan inisiatif itu merupakan perkara penting yang perlu diketahui oleh rakyat dan sebagai kerajaan kita juga perlu memberikan penjelasan yang terperinci untuk setiap rakyat memahami tentang segala yang kita telah tawarkan," kata beliau.

Dalam pada itu, tambah beliau, sebanyak 40 gerai pameran dan jualan telah dibuka kepada orang ramai membabitkan agensi kerajaan, swasta dan syarikat korporat.

Kerajaan Negeri Tumpu Projek Pembangunan Sempadan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak merasmikan Program Pegawai Daerah dan YDP Bersama Komuniti.
Kerajaan Negeri Tumpu Projek Pembangunan Sempadan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak bergambar bersama ketua jabatan yang hadir.

Kerajaan Negeri Tumpu Projek Pembangunan Sempadan

YB Setiausaha melawat gerai jualan pau.
Kerajaan Negeri Tumpu Projek Pembangunan Sempadan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ketika hadir di Program Pegawai Daerah dan YDP Bersama Komuniti.
Kerajaan Negeri Tumpu Projek Pembangunan Sempadan Orang ramai yang hadir di majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Thursday 24 June 2021, 11:12:53.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive