The Official Portal of The Perak Government

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Sertai Larian Hari Keputeraan : 12 November 2017

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Sertai Larian Hari Keputeraan

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah melambaikan tangan kepada rakyat jelata sempena larian Hari Keputeraan berkenaan.

KUALA KANGSAR, 12 NOVEMBER 2017 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dan DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim, menyertai Larian Hari Keputeraan Sultan Perak 2017 di Dataran Pavillion.

Turut menyertai larian, YTM Raja Kecil Besar, Raja Azlan Muzaffar Shah dan puteri Sultan Perak, YTM Raja Nazira Safya.

Hadir sama ke majlis tersebut, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir dan isteri, Datin Seri Saripah Zulkifli, YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan serta barisan Exco Kerajan Negeri Perak.

Larian yang memasuki kali ketiga penganjuran sempena Hari Keputeraan Sultan Perak yang disambut 3 November lalu, menyaksikan lebih 6,000 penyertaan dari dalam dan luar negara.

Sultan Nazrin Muizzuddin Shah turut berkenan melakukan pelepasan peserta larian pada jam 7 pagi membabitkan kategori 15 kilometer (km) dan 10km.

Pelepasan peserta kategori pelajar sejauh 7km pula dilepaskan oleh YTM Raja Azlan Muzaffar Shah dan diikuti dengan pelepasan bagi kategori tetamu kehormat yang membabitkan jarak 2km oleh adinda Sultan Nazrin, YAM Raja Datuk Seri Yong Sofia.

Acara bermula seawal jam 6.20 pagi itu turut diserikan dengan kehadiran pelakon Malaysia yang menempa nama di persada antarabangsa, Tan Sri Michelle Yeoh.

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Sertai Larian Hari Keputeraan

DYMM Tunku Zara Salim turut bersama dalam menjayakan larian Hari keputeraan tersebut.

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Sertai Larian Hari Keputeraan

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ketika ditemui semasa larian Hari keputeraan Baginda.

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Sertai Larian Hari Keputeraan

DYMM Tunku Zara Salim berkenan menyampaikan hadiah kepada para pemenang yang menyertai larian Hari keputeraan tersebut.

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Sertai Larian Hari Keputeraan

Antara persembahan yang disembahkan kepada DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah sempena larian Hari keputeraan di Kuala Kangsar.

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Sertai Larian Hari Keputeraan

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ketika ditemui pada acara larian Hari keputeraan baginda.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Monday 02 August 2021, 12:07:20.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive