The Official Portal of The Perak Government

Persidangan DUN Belia Perak Bentang Tujuh Usul : 16 Disember 2017

Persidangan Dun Belia Perak Bentang Tujuh Usul

Salah seorang perwakilan yang membahaskan usul yang dibentangkan.

IPOH, 16 DISEMBER 2017 - Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Belia Perak membentangkan sebanyak tujuh usul dalam Mesyuarat Kedua Penggal Kedua Dewan Belia Pertama Perak yang berlangsung selama dua hari bermula hari ini.

YB Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Sumber Manusia Negeri Perak, Dato’ Shahrul Zaman Bin Yahya berkata, semua usul yang dibentangkan itu dilihat relevan selain meliputi pelbagai perkara yang membabitkan belia dan masyarakat di Perak.

"Antara usulnya adalah membangunkan secara inklusif bidang agro pelancongan serta perniagaan 'food truck'; pemerkasaan penyertaan digital wanita ke arah pembangunan masyarakat digital yang cemerlang; memperkasa identiti belia Perak: kesedaran dan penghayatan terhadap seni warisan dan budaya selain Bahasa Melayu kejatidirian bangsa Malaysia:memperkasakan melalui pihak berkuasa tempatan (PBT).

"Manakala usul lain pula membabitkan kesedaran dan mendidik rakyat dalam industri revolusi 4.0 seiring dengan matlamat Malaysia 2020 untuk menguasai industri di Asia; Perak Negeri Bersih 2025: ke arah pengurusan efektif dan penyelesaian inklusif serta mendidik dalam menghukum ke arah sifar bulu di sekolah," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media Mesyuarat Kedua Penggal Kedua Dewan Belia Pertama Perak di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Katanya, beliau turut berharap semua perwakilan dapat membahaskan usul itu secara progresif dan dinamik agar ia diluluskan sekaligus diperincikan ke peringkat kerajaan negeri dan persekutuan.

Dalam perkembangan lain, YB Dato’ Shahrul Zaman berkata, seramai 49 individu telah dilantik menganggotai perwakilan DUN Belia Perak bagi sesi 2018 dan 2019.  Beliau berkata, pelantikan itu dibuat bagi menggantikan ahli dewan belia sedia ada yang telah tamat tempoh perkhidmatannya.

"Jumlah keseluruhan perwakilan adalah 60 orang, 49 baru dilantik dan 11 lagi dikekalkan daripada penggal lepas. Kita harap mereka yang baru dilantik ini akan berusaha bersungguh-sungguh selain mampu mengeluarkan buah fikiran yang terbaik untuk kepentingan belia serta masyarakat," katanya.

Persidangan Dun Belia Perak Bentang Tujuh Usul

Antara gelagat perwakilan DUN Belia Perak dalam persidangan yang berlangsung.

Persidangan Dun Belia Perak Bentang Tujuh Usul

Sesi Persidangan DUN Belia Perak yang berlangsung selama dua hari bermula 16 Disember lalu.

Persidangan Dun Belia Perak Bentang Tujuh Usul

YB Maslin Sham turut berucap dalam persidangan DUN Belia Perak yang berlangsung.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Thursday 24 June 2021, 11:12:53.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive