Bomba Komuniti Sebagai Benteng Awal Bendung Kebakaran : 23 Februari 2018

Bomba Komuniti Sebagai Benteng Awal Bendung Kebakaran

YB Dato' Seri Abdul Puhat melakukan kawalan kehormat dalam majlis tersebut.

KUALA KURAU, 23 FEBRUARI 2018 - Bomba komuniti perlu memainkan peranan utama dalam mengambil tindakan awal bagi menangani kes pembakaran terbuka yang semakin meningkat di Perak pada musim panas ketika ini.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia(JBPM) Perak, YBhg. Dato’ Haji Yahaya Bin Haji Madis berkata, pada musim panas ini, kes pembakaran terbuka di seluruh Negeri Perak meningkat sehingga mencapai tahap minimum 30 hingga 50 kes sehari.

Menurutnya, punca peningkatan kes itu disebabkan tindakan pembakaran secara sengaja oleh pihak tidak bertanggungjawab.

"Bagi mengelakkan kes kebakaran memberi implikasi teruk kepada penduduk setempat, bomba komuniti perlu menjadi benteng awal bagi membendung kebakaran awal di kawasan komuniti masing-masing.

"Mereka boleh mengambil langkah mengawal api daripada menjadi marak lebih awal menggunakan alat pemadam api asas yang dibekalkan.

"Justeru, dengan peningkatan penyertaan ahli bomba komuniti dalam kalangan masyarakat, pembakaran terbuka dapat dibendung segera," ujar beliau pada Program Bomba Bersama Masyarakat dan Kempen Keselamatan Kebakaran Peringkat JBPM Negeri Perak 2018.

Majlis berkenaan dirasmikan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan turut dihadiri Orang Besar Jajahan Kerian, YDH Toh Muda Orang Kaya Kaya Laksamana Raja Mahkota Dato’ Haji Meor Redwan Bin Mahayuddin.

Beliau berkata, sehingga kini, penglibatan bomba komuniti di seluruh Perak sudah melibatkan penubuhan 700 pasukan di mana setiap pasukan disertai 30 ahli.

Menurut beliau, mana-mana ahli masyarakat setempat yang menyertai bomba sukarela bakal diberikan pelbagai latihan dan alat pemadam api asas bagi mereka memahami langkah awal menangani sebarang kejadian kebakaran.

"Dengan peletakan syarat lebih mudah, JBPM Perak menggalakkan lebih ramai masyarakat menyertai bomba komuniti di tempat masing-masing," katanya.

Dalam perkembangan lain, Dato’ Haji Yahaya menegaskan kesemua sekolah tahfiz dan madrasah di seluruh Perak telah diperiksa keseluruhan sistem pencegahan kebakaran 100 peratus.

Tambah beliau, pihak bomba kini sudah memasuki pusingan kedua pemeriksaan terhadap sebahagian sekolah yang tidak memenuhi piawaian ditetapkan sewaktu pemeriksaan kali pertama dibuat.

"Pemeriksaan akan terus dibuat dari semasa ke semasa demi menjaga aspek keselamatan sekolah berkenaan," ujar beliau.

Bomba Komuniti Sebagai Benteng Awal Bendung Kebakaran

YB Dato' Seri Abdul Puhat bersama sebahagian anggota bomba dan masyarakat sekitar yang terbabit dalam majlis itu.

Bomba Komuniti Sebagai Benteng Awal Bendung Kebakaran

YB Dato' Seri Abdul Puhat menyampaikan cenderahati kepada salah seorang peserta.

Bomba Komuniti Sebagai Benteng Awal Bendung Kebakaran

YB Dato' Seri Abdul Puhat menyampaikan hadiah kepada seorang peserta cilik yang hadir.

Bomba Komuniti Sebagai Benteng Awal Bendung Kebakaran

YB Dato' Seri Abdul Puhat menyematkan pangkat kepada salah seorang anggota bomba.

Bomba Komuniti Sebagai Benteng Awal Bendung Kebakaran

Antara kemudahan yang disumbangkan kepada bomba sukarelawan di kawasan itu.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 26 November 2020, 18:25:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive