RM160 Juta Diperuntuk Bagi Kemudahan SUKMA Perak : 24 Februari 2018

RM160 Juta Diperuntuk Bagi Kemudahan SUKMA Perak

YB Dato' Seri Abdul Puhat beramah mesra dengan ahli pengakap yang hadir.

PARIT BUNTAR, 24 FEBRUARI 2018 - Pembangunan infrastruktur bagi keseluruhan venue Sukan Malaysia (SUKMA) ke-19 di Perak bakal disiapkan pada bulan Mac tahun ini.

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan berkata, kerajaan negeri sudah memperuntukkan sebanyak RM160 juta bagi melengkapkan keseluruhan kemudahan infrastruktur bagi SUKMA Perak.

Menurutnya, persiapan yang sedang giat dilaksanakan ialah kerja membaik pulih Stadium Perak, pembinaan venue kolam renang, lapangan sasar, projek menaik taraf Padang Bandaran dan beberapa kemudahan lain.

"Stadium Perak akan mengalami pertambahan dua set lampu LED, trek baharu dan kerusi tempat duduk yang kesemuanya dijangka siap Mac ini.

"Stadium itu juga akan boleh digunakan untuk perlawanan bola sepak bermula 3 April ini manakala lapang sasar juga akan siap Mac.

"Kerajaan negeri menyasarkan kesemua infrastruktur terbabit disiapkan lebih awal bagi memberi ruang atlet Perak menyesuaikan diri lebih awal dengan membuat latihan di venue-venue kejohanan,"katanya dalam sidang media selepas merasmikan penutup Kursus Ketua Enam Sekawan Pengakap Kanak-Kanak dan Ketua Patrol Pengakap Peringkat Daerah Kerian di Pusat kecemerlangan Pejabat Pendidikan Daerah Kerian.

Seramai 214 murid dan pelajar sekolah daerah Kerian menyertai kursus sejak Jumaat lalu dan berakhir hari ini.

YB Dato’ Seri Abdul Puhat berkata, sejumlah RM10 juta turut diperuntukkan bagi memastikan persiapan 200 atlet Perak yang kini menyertai dua latihan pusat di Universiti Kebangsaan Malaysia(UKM) bagi menghadapi Sukma 2018, berjalan lancar.

Menurut beliau, kerajaan negeri turut menyasarkan pasukan Perak bakal menjadi juara dalam edisi Sukma ke-19 dengan kutipan sekurang-kurangnya 70 pingat emas.

Sebelum ini, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir memaklumkan seramai 11,000 atlet dan pegawai daripada 14 kontinjen seluruh negara akan menyertai SUKMA Perak 2018 yang dijangka berlangsung pada 12 hingga 22 September depan.

RM160 Juta Diperuntuk Bagi Kemudahan SUKMA Perak

YB Setiausaha Kerajaan Negeri menyampaikan hadiah kepada ahli pengakap.

RM160 Juta Diperuntuk Bagi Kemudahan SUKMA Perak

YB Dato' Seri Abdul Puhat  hadir merasmikan program berkenaan.

RM160 Juta Diperuntuk Bagi Kemudahan SUKMA Perak

Peserta dikalangan ahli pengakap sekolah hadir pada program tersebut.

RM160 Juta Diperuntuk Bagi Kemudahan SUKMA Perak

Para peserta bergambar kenangan semasa majlis tersebut berlangsung.

RM160 Juta Diperuntuk Bagi Kemudahan SUKMA Perak

YB Dato' Seri Abdul Puhat bin Mat Nayan ketika berucap dalam program itu.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive