Jumlah Penjawat Awam Dikekalkan : 15 Mac 2018

Jumlah Penjawat Awam Dikekalkan

YAB Dato' Seri DiRaja Mohd Najib kusyuk menyampaikan ucapan dalam program yang dihadiri penjawat awam.

IPOH, 15 MAC 2018 - Kerajaan pusat tidak akan mengurangkan jumlah 1.62 juta penjawat awam di negara ini bagi menyediakan perkhidmatan terbaik untuk 32 juta rakyat Malaysia.

YAB Perdana Menteri, Dato’ Seri DiRaja Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak berkata, sekiranya ekonomi negara terus berkembang, kerajaan akan menyediakan perkhidmatan dan kebajikan yang lebih baik terhadap kakitangan awam.

“Seramai 1.62 juta penjawat awam ini merupakan tulang belakang kepada kerajaan. Tanpa sokongan, dokongan dan idea daripada mereka, kerajaan tidak mungkin dapat melaksanakan dan menjayakan segala dasar negara.

“Kita tidak bercadang mengecilkan saiz penjawat awam ini, sebaliknya meningkatkan lagi jumlah penjawat awam seiring dengan perkembangan ekonomi negara,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian ketika menghadiri program Bajet 2018 Bersama Penjawat Awam di hadapan lebih 5,000 kakitangan kerajaan seluruh negeri Perak di Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sultan Azlan Shah.

Turut hadir YAB Menteri Besar, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abdul Kadir, YB Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Dato’ Seri Hamzah Bin Zainuddin dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan.

Selain itu, YAB Perdana Menteri menjelaskan ekonomi Malaysia kini berada pada prestasi yang baik apabila mata wang negara dijangkakan semakin mengukuh dan boleh mencapai kadar tukaran RM3.80 berbanding satu dolar Amerika dalam masa terdekat. 

“Mata wang negara kita berada serendah RM4.49 berbanding dolar AS namun ia akan menjadi RM3.80 tidak lama lagi seperti yang diramalkan.

“Ia sekali gus menunjukkan mata wang kita antara yang terbaik di dunia,” kata beliau.

Katanya, kerajaan juga mahu mengembangkan saiz ekonomi negara dari RM1.3 trilion sekarang menjadi RM2 trilion menjelang 2025 atau lebih awal sekitar 2022.

Jumlah Penjawat Awam Dikekalkan

YAB Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir sedang berucap dalam majlis berkenaan.

Jumlah Penjawat Awam Dikekalkan

Para hadirin kusyuk mendengar penerangan yang disampaikan YAB Perdana Menteri.

Jumlah Penjawat Awam Dikekalkan

YAB Perdana Menteri bersama YAB Menteri Besar Perak dan dif-dif kehormat yang hadir pada program berkenaan.

Jumlah Penjawat Awam Dikekalkan

YAB Perdana Menteri sempat meluangkan masa berswafoto bersama para hadirin yang hadir dalam program bersama penjawat awam.

Jumlah Penjawat Awam Dikekalkan

YAB Perdana Menteri beramah mesra dengan penjawat awam yang hadir pada program berkenaan.

Jumlah Penjawat Awam Dikekalkan

 Antara aksi YAB Perdana Menteri dalam menyampaikan ucapannya dalam program berkenaan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive