Orang Ramai Dipelawa Beri Cadangan Dalam Draf RSN Perak 2040 : 13 Mac 2018

Orang Ramai Dipelawa Beri Cadangan Dalam Draf RSN Perak 2040

YAB Dato' Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd. Kadir bersama pegawai Plan Malaysia yang bertanggungjawab terhadap Draf RSN 2040.

IPOH, 13 MAC 2018 - Kerajaan Negeri Perak memberi peluang kepada rakyat di negeri ini melontarkan pandangan dan idea konstruktif berkaitan sembilan projek 'flagship' utama yang terkandung dalam Draf Rancangan Struktur Negeri (RSN) Perak 2040.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd. Kadir berkata, ia penting bagi memastikan pembangunan dan pertumbuhan yang akan dilaksanakan di bawah draf itu memberi kelebihan dan manfaat untuk masa depan rakyat.

"Dengan adanya draf pembangunan ini, ia akan memberi perspektif baru ke arah membangunkan negeri Perak meliputi aspek ekonomi, kependudukan dan sektor-sektor sosial yang ada di Perak menjelang tahun 2040 nanti. 

"Oleh itu, saya menyeru kepada rakyat jelata supaya memberikan pendapat dan cadangan yang bernas bagi memastikan konsep pembangunan mapan dapat diterjemahkan dalam draf pembangunan ini," ujar beliau selepas merasmikan Majlis Pelancaran Program dan Publisiti dan Penyertaan Awam Draf RSN Perak 2040.

Draf RSN 2040 yang dilancarkan secara rasmi oleh PLANMalaysia@Perak, meliputi pembinaan Lapangan Terbang Seri Iskandar, Pembangunan Koridor Sungai Perak, Cadangan Pusat Inovasi Negeri Perak, Pembangunan Pelancongan Negeri Perak, Rel Metropolitan Kinta, Pulau Pangkor sebagai Pulau Bebas Cukai, Pewartaan Taman Negeri Geopark Lembah Kinta dan Pulau Sembilan serta Pewartaan Kawasan Penyu Segari.

Turut hadir YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan.

Beliau berkata, draf berkenaan juga akan dipamerkan oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di setiap daerah kepada umum bermula 13 Mac hingga 17 April depan.

Dalam perkembangan berkaitan, YAB Dato Seri DiRaja Dr Zambry berkata, sebarang bantahan berkaitan draf berkenaan juga boleh dikemukakan kepada pihak PLANMalaysia@Perak jika ia dilihat tidak memberi sebarang impak yang berkesan kepada rakyat.

"Bantahan itu perlu dikemukakan kepada jawatankuasa bantahan yang dibentuk di bawah PLANMalaysia@Perak dan ia perlu dilengkapkan dengan alasan atau justifikasi yang bernas sebelum sebarang tindakan dibuat," kata beliau.

Selain itu, beliau berkata, draf yang digariskan itu tidak bersifat tetap dan berkemungkinan besar berubah mengikut keadaan dan kajian yang dilakukan pelbagai pihak khususnya PLANMalaysia@Perak.

"Ia mungkin tak akan kekal begitu kerana dari semasa ke semasa kita perlu buat kajian dan semakan. Jika perlukan perubahan daripada segi pelaksanaannya, kita akan buat tetapi yang paling penting apa pun kita mesti ada perancangan," ujar beliau.

Orang Ramai Dipelawa Beri Cadangan Dalam Draf RSN Perak 2040

YAB Dato' Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd. Kadir ketika melakukan lawatan dalam pameran yang diadakan Plan Malaysia khusus berkaitan Draf RSN 2040.

Orang Ramai Dipelawa Beri Cadangan Dalam Draf RSN Perak 2040

YAB Menteri Besar tekun meneliti buku yang mengandungi pelbagai informasi berkaitan Draf RSN 2040.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 26 November 2020, 18:25:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive