KSN Luang Masa Bersama Penjawat Awam, Rai Golongan Kurang Berkemampuan : 16 Mac 2018

KSN Luang Masa Bersama Penjawat Awam, Rai Golongan Kurang Berkemampuan

YBhg. Tan Sri Dr Ali Bin Hamsa hadir dalam program yang berlangsung di UPSI.

TANJUNG MALIM, 16 MAC 2018 - YBhg Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Bin Hamsa meluangkan masa bersama sekumpulan penjawat awam di Negeri Perak menerusi sesi ramah mesra bersama penjawat awam yang pertamanya.

Program itu bermula di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) di sini yang diisi dengan sesi penerangan mengenai pencapaian negara dalam bidang ekonomi, cabaran semasa yang dihadapi penjawat serta penyebaran berita palsu.

Ketika ditemui kemudian, YBhg Tan Sri Dr Ali Bin Hamsa berkata, beliau memilih memulakan pertemuan di UPSI kerana golongan pendidik adalah kumpulan penjawat awam terbesar selain mempunyai peranan yang penting dalam sejarah negara.

"Saya nak mulakan (sesi ramah mesra) dengan perkhidmatan perguruan dahulu kerana inilah (UPSI) tempat yang paling sesuai," katanya yang ditemui selepas Program Ziarah Kebajikan Persatuan Suri dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia (PUSPANITA) negeri Perak di Hospital Slim River.

Turut hadir Yang Dipertua Puspanita, YBhg Puan Seri Datuk Seri Rohani Bt Abdullah dan Pengerusi PUSPANITA Perak, YBhg Datin Seri Nor Hasmah Bt Mohamad.

Terdahulu, Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri (JPM) bersama PUSPANITA dan badan bukan kerajaan (NGO) melawat dan menghulurkan bantuan kepada lima keluarga kurang berkemampuan di Tanjung Malim dan Slim River, selain beramah mesra serta menyampaikan sumbangan kepada pesakit di Hospital Slim River.

Terdahulu, beliau berkata, Program Ramah Mesra Ketua Setiausaha Negara akan menjadi platform baginya menjelaskan pencapaian negara di bawah pimpinan YAB Perdana Menteri, Dato’ Seri DiRaja Mohd Najib Tun Haji Razak, selain menekankan mengenai penyebaran berita palsu.

Tambah beliau, program itu bermula di Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI) di Tanjung Malim, bagi menghargai jasa kira-kira 450,000 guru yang menjadi kumpulan terbesar daripada 1.6 juta penjawat awam, sebelum diteruskan di seluruh negara.

"Saya menunjukkan data sahih mengenai kedudukan ekonomi negara, mereka yang hadir faham, sekali gus tidak akan mudah terikut dengan berita palsu.

"Kita mahu elakkan penjawat awam dan rakyat daripada terpengaruh dengan berita palsu, jadi perlu tunjukkan kejayaan dan pencapaian sebenar negara, yang turut diakui badan antarabangsa," ujar beliau.

KSN Luang Masa Bersama Penjawat Awam, Rai Golongan Kurang Berkemampuan

YBhg. Tan Sri Dr Ali Bin Hamsa ketika berucap dalam majlis yang berlangsung di UPSI 3.

 

KSN Luang Masa Bersama Penjawat Awam, Rai Golongan Kurang Berkemampuan

YBhg. Tan Sri Dr Ali Bin Hamsa bersama tetamu kehormat dan pihak yang terbabit dalam menjayakan program berkenaan.

KSN Luang Masa Bersama Penjawat Awam, Rai Golongan Kurang Berkemampuan

YBhg. Datin Seri Nor Hasmah Bt Mohamad ketika melakukan lawatan dalam program bersama YBhg. Tan Sri Dr Ali Bin Hamsa.

KSN Luang Masa Bersama Penjawat Awam, Rai Golongan Kurang Berkemampuan

YBhg. Tan Sri Dr Ali Bin Hamsa ketika menyampaikan sumbangan dalam satu program kemasyarakatan yang dijalankan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive