DYMM Sultan Perak Rasmi Hentian Royal Belum Amanjaya : 20 Mac 2018

DYMM Sultan Perak Rasmi Hentian Royal Belum Amanjaya

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan merasmikan Hentian Royal Belum Amanjaya.

GERIK, 20 MAC 2018 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan merasmikan Hentian Royal Belum Amanjaya yang menjadi pintu masuk utama ke Hutan Tropika Belum-Temengor (BTTR) dan Taman Negeri Royal Belum, dekat Pulau Banding.

Hentian Royal Belum Amanjaya sebelum ini dikenali sebagai Jeti Awam Pangkalan Aman, Pulau Banding sebelum dinaiktaraf.

Pembangunan Hentian Royal Belum Amanjaya sebagai pintu masuk utama bagi pelancong ke kawasan BTTR itu dibangunkan dengan kerjasama Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA), Jabatan Kerja Raya (JKR), Majlis Daerah Gerik (MDG) dan Perbadanan Taman Negeri Perak dimulakan pada Januari 2014 dan siap sepenuhnya pada September 2016.

Jeti baharu yang dibina dengan kos sebanyak RM20.4 juta itu turut dilengkapi kedai serbaneka, medan selera, kedai cenderahati, ruang parkir yang mencukupi untuk kereta dan bas serta sebuah helipad.

Turut berangkat pada majlis itu, DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim; DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa dan DYAM Raja Dihilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah serta DYAM Raja Puan Muda Perak, Tunku Soraya Sultan Abdul Halim.

Hadir sama, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd. Kadir dan YB Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Pertanian, Perladangan, Penerangan dan Pembangunan Modal Insan Negeri, Dato’ Saarani Bin Mohamad dan YBhg Ketua Eksekutif NCIA, Datuk Redza Bin Rafiq.

Pembinaan jeti baharu Hentian Royal Belum Amanjaya itu juga turut menempatkan beberapa pejabat agensi antaranya Perbadanan Taman Negeri Perak yang akan memudahkan urusan permohonan permit masuk ke Taman Negeri dan informasi pelancongan.

Jeti baharu itu juga berjaya mengatasi masalah jeti lama yang sebelum ini sering kali ditutup setiap kali banjir yang disebabkan oleh air pasang dan hujan lebat.

Sementara itu, YB Dato’ Saarani Bin Mohamad berkata, hentian itu diharap akan merancakkan lagi pembangunan di daerah Hulu Perak, khususnya bagi sektor alam sekitar dan pelancongan negeri.

"Industri pelancongan telah menjadi salah satu industri yang terbesar dan paling cepat berkembang, mencipta peluang pekerjaan dan menjana pendapatan sekali gus dapat memelihara warisan, budaya dan tapak pelancongan.

"Bagi merealisasikan matlamat itu, inisiatif membina hentian ini diharapkan boleh menjadi pemangkin kepada pertumbuhan ekonomi setempat serta limpahan manfaat kepada kawasan dan penduduk sekitarnya," katanya.

DYMM Sultan Perak Rasmi Hentian Royal Belum Amanjaya

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah melihat pemandangan yang terdapat di kawasan berkenaan.

DYMM Sultan Perak Rasmi Hentian Royal Belum Amanjaya

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah beramah mesra dengan tetamu yang hadir dalam program tersebut.

DYMM Sultan Perak Rasmi Hentian Royal Belum Amanjaya

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah mendengar penerangan yang disampaikan.

DYMM Sultan Perak Rasmi Hentian Royal Belum Amanjaya

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan melakukan lawatan melihat pelbagai spesies haiwan liar yang terdapat di kawasan berkenaan.

DYMM Sultan Perak Rasmi Hentian Royal Belum Amanjaya

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama kakitangan Perbadanan Taman Negeri Royal Belum.

DYMM Sultan Perak Rasmi Hentian Royal Belum Amanjaya

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ceria bergambar bersama masyarakat Orang Asli yang turut terbabit memeriahkan program tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive