YAB Menteri Besar Rasmi Litar Kereta Us Legends Car, T City Gopeng : 20 Mac 2018

YAB Menteri Besar Rasmi Litar Kereta Us Legends Car, T City Gopeng

YAB Dato' Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd. Kadir melakukan gimik perasmian dalam majlis yang berlangsung.

GOPENG, 20 MAC 2018 - YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd. Kadir melancarkan fasa pertama pembukaan litar perlumbaan siri U.S Legends Car di kawasan seluas 83 hektar di T-City.

Menurut beliau, litar lumba bertaraf dunia itu menempatkan dua kategori utama siri perlumbaan U.S Legends Car iaitu Bandolero dan Legends yang kini siap dibina.

Beliau berkata, pihaknya juga yakin bahawa litar pertama seumpamanya di seluruh Asia Tenggara tersebut akan menjadi pencetus dalam memberikan peluang pekerjaan serta merancakkan ekonomi masyarakat setempat di Gopeng.

“T-City merupakan litar pertama di Asia Tenggara untuk siri perlumbaan U.S Legends Car. Ia merupakan satu kelebihan kepada negeri Perak apabila ia diperkenalkan pada dua tahun lalu dan projek ini menjadi kenyataan.

“Setakat ini, pembukaan litar ini masih pada peringkat awal dan T-City akan memperkenalkan Akademi Lumba Kereta Memandu T-City di sini untuk melatih mereka yang berminat dalam sukan permotoran,” kata beliau.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas menyempurnakan Majlis Perasmian Akademi Memandu T- City (Ipoh), Gopeng di Bandar T-City, Gopeng Industrial Park.

Turut hadir, YB Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Tenaga dan Air, Dato’ Zainol Fadzi Bin Paharuddin serta YBhg Pengerusi Eksekutif Goodland Group Limited, Tan Chee Beng.

Selain itu, beliau berkata, litar lumba tersebut turut dirancang dan dibangunkan dengan penglibatan pihak swasta iaitu Goodlands Group Limited sejak dua tahun lepas dan dirangka secara teliti bagi memenuhi objektif sebagai sebuah Akademi Lumba Kereta Memandu T-City.

Terdahulu, T-City merupakan kawasan pembangunan bandar permotoran pertama di negara ini dengan keseluruhan perbelanjaan sebanyak RM15 bilion dan ia terbahagi kepada beberapa fasa untuk siap sepenuhnya.

Bagi fasa pertama, litar lumba siri U.S Legends Car yang diasaskan di Amerika Syarikat dibina dengan kos RM3 juta dan ia mengikut spesifikasi asal dari negara tersebut.

Setakat ini, pihak pengurusan sedang giat menjalankan kursus selama tiga hari di dalam Akademi Lumba Kereta Memandu T-City untuk mencungkil bakat baru dalam dunia permotoran.

Sementara itu, Chee Beng berkata, pembukaan T-City merupakan satu medan mencari serta mencungkil bakat pelumba U.S Legends Car tempatan.

Jelasnya, selain daripada Akademi Lumba Kereta Memandu T-City, pemaju juga sedang dalam perancangan untuk menjalankan lebih banyak kategori sukan permotoran di litar tersebut.

“Kita juga sedang merancang untuk membuka pelbagai gerai yang berkaitan dengan sukan permotoran, gerai makanan dan garaj untuk menempatkan kereta perlumbaan U.S Legends Car yang diimport dari Amerika Syarikat,” ujar beliau.

YAB Menteri Besar Rasmi Litar Kereta Us Legends Car, T City Gopeng

YAB Menteri Besar Perak berucap semasa Majlis Pembukaan Akademi Lumba Kereta Memandu T-City.

YAB Menteri Besar Rasmi Litar Kereta Us Legends Car, T City Gopeng

YAB Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir bersama pegawai tinggi kerajaan dan pihak pemaju yang membangunkan Akademi T-City.

YAB Menteri Besar Rasmi Litar Kereta Us Legends Car, T City Gopeng

Antara aksi dan keletah yang dipamerkan YAB Menteri Besar Perak dalam majlis berkenaan.

YAB Menteri Besar Rasmi Litar Kereta Us Legends Car, T City Gopeng

Antara kereta lumba yang boleh digunakan orang awam yang mahu mencari kelainan dalam mengisi masa lapang.

YAB Menteri Besar Rasmi Litar Kereta Us Legends Car, T City Gopeng

YAB Menteri Besar Perak menyaksikan kawasan sekitar Akademi Lumba Kereta MemanduT-City.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive