Usul LGBT Antara Yang Diluluskan Dalam Persidangan Dewan Belia Perak : 25 Mac 2018

Usul LGBT Antara Yang Diluluskan Dalam Persidangan Dewan Belia Perak

Ahmad Khairil Anwar Bin Ahmad Zamri atau lebih dikenali sebagai Beto merupakan antara perwakilan yang turut memberikan pandangan berkaitan bidang sukan.

IPOH, 25 MAC 2018 - Tindakan tegas dalam mengekang ideologi Lesbian Gay Biseksual dan Transgender (LGBT) merupakan antara tujuh usul yang diluluskan pada persidangan Dewan Belia yang bersidang selama tiga hari bermula 23 Mac lalu.

YB Pengerusi Jawatankuasa Sumber Manusia, Belia dan Sukan, YB Dato’ Shahrul Zaman Bin Yahya berkata, ia seharusnya diberikan perhatian serius kerana ada di kalangan golongan berkenaan telah mula lantang dalam mempertahankan hak mereka.

“Pada pandangan saya, isu LGBT ini menjadi hangat setelah golongan minoriti semakin lantang bersuara dan mula mengimpikan untuk mendapat pengiktirafan terhadap hak-hak yang dituntut oleh mereka seperti mana yang berlaku di negara lain.

“Saya setuju dengan saranan daripada salah seorang perwakilan yang mengatakan kunci utama kepada langkah-langkah pencegahan ideologi LGBT ini adalah melalui pengukuhan institusi kekeluargaan (Tarbiyatul Aulad),” kata beliau.

Beliau berkata demikian ketika berucap di sesi penggulungan Mesyuarat Pertama, Penggal Pertama Dewan Belia Yang Kedua, Perak Darul Ridzuan di Bangunan Perak Darul Ridzuan pada Ahad.

Hadir sama speaker YB Dewan Belia Perak, Puan Salbiah Binti Mohamed, YB Timbalan Speaker Dewan Belia Perak, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Manjoi Haji Mohamad Ziad Bin Mohamed Zainal Abidin, serta YB ADUN Bukit Chandan Maslin Sham Bin Razman

YB Dato’ Shahrul Zaman turut menggulung empat usul lain iaitu Mewujudkan Pusat Pembangunan Usahawan Amanjaya Bagi Memperkasa Ekonomi Belia Negeri Perak, Memperkasakan Golongan Orang Kurang Upaya Bagi Meningkatkan Kemandirian Menjelang 2050, Mendepani Revolusi Perindustrian Ke-4: dan Ekosistem Tanpa Tunai Di Sekolah Negeri Perak.

Manakala YB Maslin Sham menggulung tiga usul yang dibahaskan bertajuk Perak Peneraju Pengurusan Efektif Guna Tenaga Elektrik Ke Arah Tahun 2025, Penggunaan Secara Menyeluruh Bangunan-bangunan Milik Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri Dalam Melestarikan Kemudahan Yang Sedia Ada Untuk Kemajuan Belia Negara dan Jenayah Seksual Dan Perlindungan Kanak-kanak: Memperkasakan dan Mendaya Upayakan Gerakan Masyarakat Di Negeri Perak.

Beliau mengakui berasa teruja dan bangga dengan para perwakilan belia yang menyumbang banyak idea selain tidak pernah difikirkan oleh generasi sebelum ini.

“Platform ini juga mempamerkan tahap pemikiran generasi muda Perak yang menyumbang kepada proses bawah ke atas untuk masa hadapan".

“Ini menunjukkan kita benar-benar seiring, berlandasan hasrat negara melalui perjalanan Transformasi Nasional 2050".

Mengulas mengenai tajuk Jenayah Seksual Dan Perlindungan Kanak-kanak: Memperkasakan dan Mendaya Upayakan Gerakan Masyarakat Di Negeri Perak yang diusulkan oleh Jawatankuasa Pencegahan Jenayah, Masyarakat Sivil dan Patriotisme, YB Maslin Sham berkata pada masa kini bukan wanita sahaja yang terdedah kepada gangguan seksual malahan ia juga berlaku kepada lelaki dan kanak-kanak.

Beliau berpendapat usul tersebut merupakan cadangan yang sangat baik kerana kebanyakan kes yang dilaporkan melibatkan pemangsa domestik, bukan melibatkan orang luar yang tidak dikenali.

“Ia perlu diperkasa agar kanak-kanak khususnya diberi perlindungan yang sewajarnya,” tambah beliau.

Usul LGBT Antara Yang Diluluskan Dalam Persidangan Dewan Belia Perak

YAB Menteri Besar bersama semua perwakilan yang terlibat dalam Persidangan Dewan Belia Perak.

Usul LGBT Antara Yang Diluluskan Dalam Persidangan Dewan Belia Perak

YAB Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir beramah mesra dengan perwakilan Sidang Dun Belia Perak.

Usul LGBT Antara Yang Diluluskan Dalam Persidangan Dewan Belia Perak

Salah seorang perwakilan daripada kaum Orang Asli sedang membahaskan usul yang dibentangkan.

Usul LGBT Antara Yang Diluluskan Dalam Persidangan Dewan Belia Perak

YB Spekaer Dewan Belia, Salbiah Binti Mohamed mengangkat sumpah selaku speaker dalam persidangan tersebut.

Usul LGBT Antara Yang Diluluskan Dalam Persidangan Dewan Belia Perak

YB Dato' Shahrul Zaman Bin Yahya ketika berucap pada sesi penggulungan persidangan Dewan Belia Perak.

Usul LGBT Antara Yang Diluluskan Dalam Persidangan Dewan Belia Perak

YB ADUN Bukit Chandan, Maslin Sham Bin Razman antara yang hadir dalam sesi penggulungan persidangan Dewan Belia Perak.

Usul LGBT Antara Yang Diluluskan Dalam Persidangan Dewan Belia Perak

YAB Menteri Besar sempat meluangkan masa beramah mesra dengan para pemerhati dari Aceh, Indonesia.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive