RM17.9 Juta Kos Naiktaraf Stadium Indera Mulia Dan Arena Skuasy Kompleks Amanjaya : 4 April 2018

RM17.9 Juta Kos Naiktaraf Stadium Indera Mulia Dan Arena Skuasy Kompleks Amanjaya

YB Dato' Seri Abdul Puhat ketika berucap dalam majlis tersebut.

IPOH 4 APRIL 2018 - Sebanyak RM 17.9 juta diperuntukkan bagi proses menaik taraf Stadium Indera Mulia dan Arena Skuasy Kompleks Amanjaya yang menjadi antara venue pada Sukan Malaysia (SUKMA) ke-19 yang akan berlangsung pada 12 hingga 22 September depan.

YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan berkata, kerja-kerja menaik taraf Stadium Indera Mulia menelan kos sekitar RM14.5 juta selain mengambil masa selama 18 bulan untuk disiapkan manakala Arena Skuasy pula selama sembilan bulan dengan peruntukkan sebanyak RM3.4 juta.

"Saya ucapkan terima kasih dan sekalung penghargaan kepada kontraktor terlibat kerana berjaya menyiapkan kedua-dua gelanggang ini mengikut masa ditetapkan dan memenuhi ketetapan spesifikasi antarabangsa.

"Pada peringkat awal kita akan gunakan untuk kegunaan atlet SUKMA kita berlatih. Selain memastikan ia selamat digunakan oleh atlet lain dan orang awam," ujar beliau pada sidang media selepas Majlis Penyerahan Projek Stadium Indera Mulia dan Arena Skuasy Kompleks Amanjaya.

Turut hadir YB Penasihat Undang-Undang Negeri, Dato’ Rohana Binti Abd Malek, YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Mohd Gazali Bin Jalal dan Datuk Bandar Ipoh, YBhg Dato’ Zamri Bin Man.

Beliau berkata, Stadium Indera Mulia yang bakal menjadi venue kepada acara gimnastik mampu memuatkan jumlah maksimum sekitar 4,000 pengunjung dalam satu masa.

"Untuk Arena Skuasy pula, ia akan dilengkapi dengan 11 gelanggang dan 100 kerusi penonton untuk gelanggang utama," kata beliau.

Selain itu, Dato’ Seri Abdul Puhat yang merupakan Pengerusi Bersama Jawatankuasa Induk SUKMA turut menjelaskan kedua-dua venue dijangka dibuka pada orang awam sekitar Jun depan.

Menurut beliau, kedua-dua venue boleh dijadikan sebagai tempat menganjurkan pelbagai jenis sukan dalaman di peringkat negeri mahupun antarabangsa.

"Stadium Indera Mulia umpamanya, kita boleh anjurkan pertandingan seperti bola tampar, takraw, badminton dan sebagainya. Sebelum ini, pun saya ada bercadang nak anjurkan pertandingan takraw Piala Khir Johari tetapi apa pun kita selesaikan SUKMA terlebih dahulu," ujar beliau.

RM17.9 Juta Kos Naiktaraf Stadium Indera Mulia Dan Arena Skuasy Kompleks Amanjaya

YB Dato' Seri Abdul Puhat menandatangani dokumen hak pemilikan Stadium Indera Mulia daripada pemaju yang dilantik untuk menjalankan kerja-kerja menaiktaraf stadium.

RM17.9 Juta Kos Naiktaraf Stadium Indera Mulia Dan Arena Skuasy Kompleks Amanjaya

YB Dato' Seri Abdul Puhat menunjukkan dokumen penyerahan Stadium Indera Mulia dan Arena Skuasy yang diterima daripada pihak pemaju.

RM17.9 Juta Kos Naiktaraf Stadium Indera Mulia Dan Arena Skuasy Kompleks Amanjaya

YB Setiausaha Kerajaan Negeri bersama pegawai kerajaan negeri dan pihak yang terlibat dalam proses menaiktaraf Stadium Indera Mulia dan Arena Skuasy Kompleks Amanjaya.

RM17.9 Juta Kos Naiktaraf Stadium Indera Mulia Dan Arena Skuasy Kompleks Amanjaya

Foto-foto yang memperlihatkan keadaan Stadium Indera Mulia dan Arena Skuasy selepas proses menaiktaraf berlaku.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive