DYMM Sultan Perak Berkenan Bubar DUN Perak : 9 April 2018

DYMM Sultan Perak Berkenan Bubar Dun Perak

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah selepas pembubaran DUN Perak yang ke 13 dilaksanakan.

KUALA KANGSAR, 9 APRIL 2018 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah memperkenankan pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak ke-13.

Pembubaran DUN Perak dibuat bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) selepas YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Bin Tun Abd Razak mendapat perkenan DYMM Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V bagi pembubaran Parlimen.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir telah menghadap baginda untuk memohon perkenan pembubaran DUN berkenaan.

Turut berangkat ke istiadat tersebut ialah DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Ibni Almarhum Raja Muda Musa dan DYAM Raja Di Hilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Ibni Almarhum Sultan Idris Shah.

Istiadat dimulakan dengan bacaan al-Quran sebelum disusuli dengan titah DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah yang pertama kali dilaksanakan dalam istiadat memberi perkenan pembubaran DUN.

Dalam istiadat itu baginda menzahirkan penghargaan atas perkhidmatan YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir yang telah memimpin Kerajaan Negeri Perak sejak 7 Mei 2013, setelah mendapat perkenan baginda untuk menggalas tugas selaku Menteri Besar.

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah juga menzahirkan penghargaan kepada ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan Dewan Negeri Perak ke-13 yang telah menyempurnakan tugas selain tanggungjawab masing-masing.

Setelah menimbangkan permohonan tersebut, berpandukan Fasal 2 Perkara 36 Bahagian Pertama Undang-Undang Tubuh Kerajaan Perak Darul Ridzuan, beta memberi perkenan Dewan Negeri Perak Ketiga Belas dibubarkan berkuat kuasa 9 April 2018.

Beta juga menzahirkan penghargaan kepada ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri begitu juga kepada semua ahli Dewan Negeri Perak Ketiga Belas yang telah menyempurnakan tugas dan tanggungjawab masing-masing,” titah baginda.

DYMM Sultan Perak Berkenan Bubar Dun Perak

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama YAB Menteri Besar dan barisan Exco Kerajaan Negeri yang telah mengetuai pentadbiran negeri selepas PRU13.

DYMM Sultan Perak Berkenan Bubar Dun Perak

YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan bersama segelintir media yang membuat liputan sempena pembubaran DUN Perak Ke-13.

DYMM Sultan Perak Berkenan Bubar Dun Perak

Mufti Perak, YABhg Tan Sri Dato' Seri Dr Haji Harussani Bin Haji Zakaria membacakan doa sebelum majlis berlangsung.

DYMM Sultan Perak Berkenan Bubar Dun Perak

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menandatangani dokumen pembubaran DUN Perak Ke-13 sambil disaksikan YAB Menteri Besar.

DYMM Sultan Perak Berkenan Bubar Dun Perak

 YAB Menteri Besar Perak beramah mesra dengan tetamu yang hadir pada pembubaran DUN Perak Ke-13.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive