YAB Menteri Besar Rakam Penghargaan Terhadap Jasa Dan Pengorbanan YB Setiausaha Kerajaan Negeri : 18 April 2018

YAB Menteri Besar Rakam Penghargaan Terhadap Jasa Dan Pengorbanan YB Setiausaha Kerajaan Negeri

YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan beramah mesra dengan tetamu yang hadir dalam majlis tersebut.

IPOH, 18 APRIL 2018 - YAB Menteri Besar Perak Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir merakamkan penghargaan kepada YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan kerana menjalankan tanggungjawab dengan penuh dedikasi sepanjang tujuh tahun mengetuai pentadbiran dan perkhidmatan awam Negeri Perak.

Beliau berkata, YB Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan merupakan individu yang komited dalam melaksanakan tugas selain tidak pernah mengalah walaupun ada kalanya berdepan cabaran dalam menyelesaikan sesuatu masalah.

 “Saya mengakui bahawa Kerajaan Negeri pastinya kehilangan dan merindui perilaku serta corak kerjanya sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Dato’ Seri Abdul Puhat Mat Nayan begitu berkaliber dalam menjalankan tanggungjawab.

Semasa YB Dato’ Seri Abdul Puhat melaksanakan tugas di Perak saya merasakan ada keserasian ada pertalian yang begitu erat kerana kita datang dari latar belakang yang sama juga matlamat sama untuk membangunkan Negeri Perak yang tercinta.

Tambah YAB Menteri Besar, beliau secara peribadi turut mengakui selesa bekerja bersama YB Setiausaha Kerajaan Negeri dalam melaksanakan tanggungjawab memacu pembangunan dan kemajuan negeri Perak.

“Mengenangkan perkhidmatan yang cemerlang disumbangkan oleh Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan saya rasa kita semua bersetuju bahawa beliau antara Setiausaha Kerajaan Negeri paling cemerlang Perak pernah miliki,” ujar beliau.

Selain itu, YAB Menteri Besar Perak berkata, beliau berharap YB Setiausaha Kerajaan Negeri akan terus berjaya dalam apa jua bidang yang diceburi selepas ini.

“Kita doakan perjalanannya akan terus berjaya dalam apa sahaja bidang yang beliau ceburi kelak dan kenangan semasa melaksanakan tugas dan tanggungjawab bersama beliau pastinya akan dijadikan kenangan indah dalam membentuk erti kehidupan dan falsafah hidup,” kata beliau semasa berucap di hadapan kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri dan Pengarah di Jabatan Kerajaan Negeri dalam majlis penghargaan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak di Casuarina@Meru.

Hadir sama isteri YAB Menteri Besar, Datin Seri DiRaja Saripah Binti Zulkifli, YB Pegawai Kewangan Negeri Perak, Dato’ Mohd Gazali Bin Jalal dan barisan Exco Kerajaan Negeri Perak.

Sementara itu, YB Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan mengakui pelbagai cabaran suka dan duka telah ditempuhinya sepanjang menggalas tugas selaku Setiausaha Kerajaan Negeri.

Menurut beliau, dirinya juga pernah berkhidmat selama tujuh tahun tanpa bercuti semasa mengalas tugas sebagai Pengarah Majlis Sukan Negeri. 

“Semasa saya memegang jawatan sebagai Pengarah MSN Perak berada di kedudukan ke-12 saya panggil semua kakitangan dan saya katakan dalam masa tiga tahun kita mesti berada di tangga ke lima dan berjuang untuk tangga dua serta tiga.

“Tetapi saya bertuah ada kakitangan yang sudi bekerja dengan saya malah pada Sabtu, Ahad tidak bercuti kerana Sabtu Ahad atlet akan balik untuk berlatih jadi tidak ada cuti kita ubah tukar sistem cuti pada hari Isnin jadi tujuh tahun kita buat,” kata beliau.

Dalam perkembangan berkaitan, YB Setiausaha Kerajaan Negeri turut merakamkan penghargaan kepada semua pihak termasuk kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri kerana banyak membantu dalam menyelesaikan masalah dan tugas yang telah diamanahkan.

“Saya merakamkan penghargaan terima kasih kepada semua terutama keluarga saya dan kepada kakitangan SUK serta tak dilupakan kepada Menteri Besar yang banyak membimbing saya,” kata beliau.

YAB Menteri Besar Rakam Penghargaan Terhadap Jasa Dan Pengorbanan YB Setiausaha Kerajaan Negeri

YB Setiausaha Kerajaan Negeri menerima cenderahati daripada YB Speaker DUN Perak, Dato' S. Thangasvari.

YAB Menteri Besar Rakam Penghargaan Terhadap Jasa Dan Pengorbanan YB Setiausaha Kerajaan Negeri

YB Setiausaha Kerajaan Negeri menerima cenderamata daripada YB Pegawai Kewangan Negeri Perak.

YAB Menteri Besar Rakam Penghargaan Terhadap Jasa Dan Pengorbanan YB Setiausaha Kerajaan Negeri

YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan beramah mesra dengan Pegawai Daerah Kuala Kangsar, Tuan Haji Mior Muhammad Jamil Bin Mior Zakaria.

YAB Menteri Besar Rakam Penghargaan Terhadap Jasa Dan Pengorbanan YB Setiausaha Kerajaan Negeri

YAB Menteri Besar menyampaikan cenderamata kepada YB Setiausaha Kerajaan Negeri dalam majlis yang berlangsung.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive