Pekan Kecil Dataran Amanjaya: Kreatif Memacu Pembangunan : 1 Mei 2018

Pekan Kecil Dataran Amanjaya: Kreatif Memacu Pembangunan

YAB Menteri Besar Perak berucap memperkenalkan tetamu yang hadir pada program tersebut.

PARIT BUNTAR, 1 MEI 2018 - Idea pembangunan Pekan Kecil Dataran Amanjaya dirancang kerajaan negeri melalui Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) sejak tahun 2013 diiktiraf pihak antarabangsa sebagai kreatif bagi memacu pembangunan mampan.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abdul Kadir berkata, idea itu tercetus melalui inisiatif berterusan kerajaan negeri menganjurkan persidangan ilmu seperti Pangkor International Development Dialogue (PIDD) yang disertakan penglibatan negara luar.

Menurut beliau, hasil persidangan ilmu itu membolehkan kerajaan negeri mencetuskan idea pembangunan pekan kecil berdasarkan pendekatan pengagihan konsep pembangunan secara adil.

“Idea pembangunan itu diberi penilaian tinggi oleh beberapa universiti dan badan penilaian antarabangsa dan berkat daripada inisiatif perlaksanaannya, salah seorang Exco kerajaan negeri kita (Dato’ Mohammad Zahir Bin Abdul Khalid) menerima pengiktirafan antarabangsa.

“Mereka melihat kerajaan kreatif merencana idea ini di mana bagi setiap kawasan di seluruh Negeri Perak terutama di kawasan luar bandar kurang membangun, idea ini menjadi pemangkin kepada pembangunan menyeluruh kawasan tersebut,” ujar beliau kepada pemberita pada majlis perasmian Dataran Amanjaya Simpang Lima.

Beliau berkata, pembangunan pekan kecil Amanjaya ini turut memberi ruang bagi pembangunan usahawan khususnya bumiputera serta masyarakat tempatan bagi menjalankan perniagaan di kawasan tersusun dan teratur.

Tegas beliau, selain menjadi pemangkin merangsang ekonomi setempat, pekan kecil turut membina asas kepada pembangunan infrastruktur fizikal dan meningkatkan interaksi masyarakat kawasan itu.

“Paling penting, idea pekan kecil dapat menukar landskap asal pekan terbabit kepada moden, kemas dan terancang di samping memberi identiti wajah baharu.

“Pembangunan pekan kecil juga dijangka mewujudkan integrasi pusat komersil berdaya saing dengan memberi persekitaran kondusif kepada para peniaga dan memberi kemudahan selesa kepada masyarakat,” kata beliau.

Selain itu, YAB Menteri Besar berkata, idea pembangunan pekan kecil akhirnya berkembang di seluruh Perak dan kerajaan negeri sudah membina 14 pekan kecil sehingga kini.

Kata beliau, setiap projek dibangunkan dengan kos sekitar dua hingga tiga juta, bergantung kepada kedudukan lokasi dipilih dan perancangan ini merupakan sumbangan Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP).

“Kita hendakkan mereka memainkan peranan membangun di kawasan pinggiran bandar dan kerajaan negeri akan terus membina projek pekan kecil di tempat-tempat difikirkan perlu,” katanya.

Pekan Kecil Dataran Amanjaya: Kreatif Memacu Pembangunan

YAB Dato' Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir merasmikan program terbabit.

Pekan Kecil Dataran Amanjaya: Kreatif Memacu Pembangunan

YAB Menteri Besar Perak bersama peniaga dan pihak yang bertanggungjawab dalam penganjuran program tersebut.

Pekan Kecil Dataran Amanjaya: Kreatif Memacu Pembangunan

YAB Dato' Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir meninjau kedai yang beroperasi di Pekan Kecil Dataran Amanjaya.

Pekan Kecil Dataran Amanjaya: Kreatif Memacu Pembangunan

YAB Menteri Besar Perak beramah mesra dengan peniaga yang menjual barangan di kawasan tersebut.

Pekan Kecil Dataran Amanjaya: Kreatif Memacu Pembangunan

YAB Menteri Besar Perak bersama tetamu kehormat yang hadir dalam program tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive