50,000 Pengunjung Banjiri Sambutan Rumah Terbuka Aidilfitri Di MAPS : 15 Jun 2018

50,000 Pengunjung Banjiri Sambutan Rumah Terbuka Aidilfitri Di MAPS

YAB Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama barisan Exco Kerajaan Negeri semasa sambutan Rumah Terbuka Aidilfitri yang berlangsung di MAPS.

IPOH, 15 Jun 2018 – Lebih daripada 50,000 pengunjung membanjiri Movie Animation Park Studio (MAPS) pada sambutan 1 Syawal bagi memeriahkan rumah terbuka Aidilfitri Kerajaan Negeri Perak.

Malah, acara yang dijadualkan bermula pada pukul 3 hingga 6 petang itu telah dipanjangkan sehingga jam 8 malam berikutan sambutan luar jangkaan pengunjung yang datang ke taman animasi berkenaan.

YAB Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, beliau bersyukur malah berterima kasih dengan kehadiran semua ke jamuan Aidilfitri tersebut walaupun dalam keadaan cuaca terik.

“Saya nampak semua keceriaan di kalangan orang ramai, tidak kurang menikmati juadah hari raya malah mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti dalam taman tema ini.

“Ini adalah perkara yang dapat kita pupuk di Negeri Perak ini, agar rakyat dapat bersatu padu dan meraikan segala perayaan tanpa mengira bangsa dan agama,” kata beliau.

Beliau berkata, pihaknya juga akan mencadangkan penambahbaikan dilakukan di beberapa lokasi pelancongan serta taman rekreasi, bertujuan meningkat kedatangan pengunjung sama ada dari dalam mahupun luar negara. 

 “Kita bukan sahaja ada MAPS, kita ada bulatan Meru, Lost World Of Tambun, Bukit Merah Laketown Resort, banyak lagi tempat menarik dan antara taman yang paling saya suka adalah taman rekreasi Taman D.R. Seenivasangam, dapat kita jadikan lokasi program di masa akan datang.

“Saya percaya, (rumah terbuka) ianya akan dapat mengembalikan kegemilangan tempat-tempat tersebut,” ujar beliau.

50,000 Pengunjung Banjiri Sambutan Rumah Terbuka Aidilfitri Di MAPS

Antara ribuan pengunjung yang hadir pada sambutan Rumah Terbuka Aidilfitri di MAPS.

50,000 Pengunjung Banjiri Sambutan Rumah Terbuka Aidilfitri Di MAPS

YAB Menteri Besar melayani tetamu cilik yang menceriakan sambutan rumah terbuka Aidilfitri di MAPS.

50,000 Pengunjung Banjiri Sambutan Rumah Terbuka Aidilfitri Di MAPS

Pengunjung luar negara turut bersama dalam menyerikan sambutan Rumah Terbuka Aidilfitri di MAPS.

50,000 Pengunjung Banjiri Sambutan Rumah Terbuka Aidilfitri Di MAPS

YAB Menteri Besar menyambut kedatangan pengunjung yang terdiri daripada masyarakat sekitar Negeri Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive