DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berkenan Rasmi Dua Pejabat Kerajaan Serentak : 26 Jun 2018

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berkenan Rasmi Dua Pejabat Kerajaan Serentak

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan meletakkan keris sebagai gimik perasmian Pejabat Daerah dan Tanah Lenggong dan Pejabat Agama Daerah Lenggong.

LENGGONG, 26 JUN 2018 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyempurnakan perasmian serentak Pejabat Daerah & Tanah Lenggong dan Pejabat Agama Daerah Lenggong di sini, hari ini.

Turut berangkat DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim; DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Ibni Almarhum Raja Muda Musa dan DYAM Raja DiHilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Ibni Almarhum Sultan Idris Shah.

Turut hadir YAB Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu, YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Haji Mohd Gazali Bin Jalal, barisan Exco kerajaan negeri, wakil-wakil rakyat dan ketua-ketua jabatan.

YAB Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu dalam ucapannya berkata, pembinaan kedua-dua premis itu akan menjadi pemangkin kepada pembangunan dan pertumbuhan ekonomi setempat serta limpahan manfaat kepada negeri Perak.

“Diharapkan juga semoga pembinaan premis baharu Pejabat Daerah dan Tanah Lenggong serta Pejabat Agama Daerah Lenggong, akan memberikan semangat baru kepada serta keselesaan kepada kakitangan di jabatan ini, selain memberikan kemudahan kepada masyarakat di daerah kecil Lenggong ini,” kata beliau.

Pejabat Daerah dan Tanah Lenggong yang bernilai RM4.3 juta mula dibina pada 9 November 2011 dan siap pada 29 Mac 2013.

Bangunan baharu yang lebih moden dan luas itu, mengandungi sebuah bilik gerakan yang mampu memuatkan 50 orang ahli mesyuarat, tiga buah bilik mesyuarat kecil, sebuah bilik kebal, sebuah bilik server dan tiga ruang kerja yang mampu menempatkan sehingga 80 kakitangan pada satu-satu masa.

Manakala Pejabat Agama Daerah Lenggong yang bernilai RM3.3 juta, mula dibina 14 November 2011 dan diserahkan kepada kerajaan pada 12 Disember 2013.

Bangunan tersebut dibina bagi menggantikan bangunan asal Pejabat Pentadbiran Agama Islam Lenggong di tengah Pekan Lenggong yang telah dibina pada tahun 1958.

Bangunan pejabat baharu ini terletak di persimpangan pertama jalan masuk ke Pekan Lenggong dari Jalan Kuala Kangsar – Gerik, di dalam Mukim Temelong.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berkenan Rasmi Dua Pejabat Kerajaan Serentak

DYMM Sultan Perak berkenan menandatangani plak perasmian membabitkan kedua-dua pejabat kerajaan tersebut.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berkenan Rasmi Dua Pejabat Kerajaan Serentak

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan mencemar duli mencuba peralatan yang digunakan Pejabat Daerah dan Tanah Lenggong.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berkenan Rasmi Dua Pejabat Kerajaan Serentak

DYMM Sultan Perak ketika melihat model pembangunan yang dibuat membabitkan kedua-dua pejabat kerajaan berkenaan.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berkenan Rasmi Dua Pejabat Kerajaan Serentak

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dan Tuanku Zara Salim bersama kakitangan Pejabat Agama Daerah Lenggong.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berkenan Rasmi Dua Pejabat Kerajaan Serentak

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama DYMM Tuanku Zara Salim bersama kakitangan Pejabat Daerah dan Tanah Lenggong.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive