Seramai 2,900 Jemaah Haji Terlibat Kursus Perdana Haji Musim 1439H/2018M : 30 Jun 2018

Seramai 2,900 Jemaah Haji Terlibat Kursus Perdana Haji Musim 1439H/2018M

YB Prof Dr Abdul Aziz Bin Bari ketika berucap dalam perasmian kursus berkenaan.

IPOH, 30 JUN 2018 - Seramai 2,900 bakal jemaah haji mengikuti Kursus Perdana Haji Musim 1439H/2018M peringkat Negeri Perak yang bertempat di Pengkalan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

YB Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sains, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Penerangan, Prof. Dr. Abdul Aziz Bin Bari berkata, kursus berkenaan dianjurkan bertujuan meningkatkan tahap pengetahuan jemaah berkaitan ibadah haji terutama daripada segi praktikal dan platform untuk mendapatkan maklumat terkini sebelum berangkat ke Tanah Suci Mekah.

“Bakal Jemaah diberikan pendedahan melaksanakan ibadat haji melalui latihan amali secara simulasi seperti bertawaf, saie, melontar jamrah serta amalan beribadah secara berkumpulan.

“Simulasi secara berkumpulan ini memberikan pendedahan terhadap situasi di tanah suci yang akan dikunjungi oleh jutaan umat Islam dari seluruh dunia,” kata beliau.

Beliau berkata, kursus perdana haji itu juga dilaksanakan dengan bimbingan dan tunjuk ajar lebih 120 individu terdiri di kalangan Pengkursus Ibadat Haji Tanah Air (PEKTA) Negeri dan Pembimbing Ibadat haji (PIHTAS) yang memperoleh pentauliahan khas daripada Tabung haji.

“Kursus ini juga turut diselia lebih 600 petugas haji yang akan bertugas di Tanah Suci,” katanya.

Menurut beliau, bakal jemaah haji turut dinasihatkan supaya menjaga kesihatan dan mengawal pemakanan bagi mengelakkan perkara di luar jangkaan berlaku.

“Sepanjang berada di tanah suci, bakal haji juga dinasihatkan supaya mematuhi peraturan yang ditetapkan Tabung haji dan kerajaan Arab Saudi demi kebaikan bersama,” katanya.

Selain itu, YB Prof. Dr. Abdul Aziz Bin Bari berkata, Tabung Haji turut melaksanakan beberapa kursus haji merangkumi Kursus Asas Haji, Kursus Intensif Haji dan Kursus Khas Haji bagi warga emas.

Beliau berkata, kursus-kursus tersebut merupakan antara program pendidikan dan bimbingan yang disediakan oleh Tabung haji secara percuma dalam membantu meningkatkan pengetahuan khususnya berkaitan ibadah haji.

Seramai 2,900 Jemaah Haji Terlibat Kursus Perdana Haji Musim 1439H/2018M

YB Prof Dr Abdul Aziz bin Bari beramah mesra dengan bakal jemaah haji.

Seramai 2,900 Jemaah Haji Terlibat Kursus Perdana Haji Musim 1439H/2018M

Bakal jemaah haji lelaki yang menyertai kursus berkenaan.

Seramai 2,900 Jemaah Haji Terlibat Kursus Perdana Haji Musim 1439H/2018M

YB Dato' Haji Gazali Bin Jalal turut beramah mesra dengan bakal jemaah haji yang menyertai kursus berkenaan.

Seramai 2,900 Jemaah Haji Terlibat Kursus Perdana Haji Musim 1439H/2018M

Antara sebahagian bakal jemaah haji yang menyertai Kursus Perdana Haji di Pengkalan TLDM.

Seramai 2,900 Jemaah Haji Terlibat Kursus Perdana Haji Musim 1439H/2018M

YB Prof Dr Abdul Aziz Bin Bari bersama tetamu kehormat yang terlibat dalam majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive