YAB Perdana Menteri Puji Usaha MK Land Selamatkan Haiwan Daripada Pupus : 6 Julai 2018

YAB Perdana Menteri Puji Usaha Mk Land Selamatkan Haiwan Daripada Pupus

Perjanjian persefahaman yang ditandatangani oleh wakil daripada Yayasan Emkay, Yayasan Pulau Banding dan Yayasan Orang Utan bagi memastikan pemuliharaan terhadap hidupan liar terus diberikan perhatian.

BUKIT MERAH, 6 JULAI 2018 - YAB Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Bin Mohamad menegaskan usaha dan keprihatinan MK Land dalam memelihara dan menternak haiwan menerusi beberapa program kerjasama dengan tiga yayasan merupakan antara usaha dalam memastikan haiwan-haiwan tidak pupus dalam persekitaran.

Beliau berkata, Yayasan Emkay, Yayasan Pulau Banding dan Yayasan Pulau Orang Utan Bukit Merah yang bernaung di bawah syarikat pembangunan hartanah terkemuka itu menunjukkan contoh terbaik sebagai entiti perniagaan yang berjaya memberi semula sebahagian keuntungannya kepada masyarakat.

“Adalah menjadi tanggungjawab kita untuk mengekalkan kurniaan tuhan ini iaitu binatang-binatang yang pada satu masa berada di merata-merata tempat tetapi kerana manusia kadang-kadang begitu ganas membunuh binatang sehingga hilang beberapa spesies dalam dunia ini.

Inilah yang dilakukan oleh MK Land dan saya ucapkan tahniah kepada mereka,” katanya kepada sidang media selepas majlis menandatangani MoU Persahabatan dan Kerjasama, Promosi Persefahaman Bersama, Akademik, Budaya dan Pemikiran Saintifik dan Pertukaran Kakitangan dan Upacara Majlis Penyerahan Pemulangan Orang Utan secara Simbolik kepada Perbadanan Perhutanan Sarawak.

Terdahulu, Tun Dr Mahathir Bin Mohamad menyaksikan sesi menandatangani memorandum persefahaman (MoU) di antara Yayasan Emkay, Yayasan Pulau Banding dan YPOUBM dengan Universiti Teknologi Mara (UiTM) bagi mempromosikan kerjasama akademik bertaraf antarabangsa.

MoU berkenaan ditandatangani oleh YBhg Naib Canselor UiTM, Prof Emeritus Datuk Dr. Hassan Bin Said bersama YBhg Ketua Pegawai Eksekutif ketiga-tiga yayasan iaitu Hajah Zainon Binti Kasim, Dato’ Dr Abdul Rashid Bin Malik dan Dr D Sabapathy.

Turut hadir ialah isteri Perdana Menteri YAB Tun Siti Hasmah Binti Mohd Ali, YB Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Bin Yassin, YAB Menteri Besar Kedah, Dato’ Seri Mukhriz Bin Mahathir, YAB Menteri Besar, Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu, serta YBhg Pengerusi dan Penasihat Yayasan, Tan Sri Mustapha Kamal Bin Abu Bakar.

Dalam pada itu, lebih 20,000 masyarakat terdiri daripada rakyat negeri telah membanjiri taman tema, Bukit Merah Laketown Resort yang dibuka secara percuma dari jam 3 petang hingga 9 malam.

Kira-kira 100 khemah disediakan di taman tema itu, yang turut menyediakan lebih 30 jenis juadah untuk dinikmati oleh rakyat berbagai kaum dan agama.

Selain menikmati pelbagai juadah, orang ramai turut dihiburkan dengan persembahan hiburan daripada beberapa artis popular tanah air seperti Dato’ Jamal Abdillah, Zamani Slam, Amalina dan persembahan kebudayaan Kumpulan Selendang Perak.

YAB Perdana Menteri Puji Usaha Mk Land Selamatkan Haiwan Daripada Pupus

YAB Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Bin Mohamad tekun mendengar penerangan yang diberikan oleh wakil daripada Yayasan Emkay sempena majlis berkenaan.

YAB Perdana Menteri Puji Usaha Mk Land Selamatkan Haiwan Daripada Pupus

Orang awam tidak melepaskan peluang untuk berswafoto dengan YAB Perdana Menteri dalam majlis tersebut.

YAB Perdana Menteri Puji Usaha Mk Land Selamatkan Haiwan Daripada Pupus

Antara tetamu kehormat yang hadir semasa majlis menandatangani perjanjian persefahaman.

YAB Perdana Menteri Puji Usaha Mk Land Selamatkan Haiwan Daripada Pupus

YAB Perdana Menteri menyampaikan ucapan dihadapan orang awam yang menghadiri majlis berkenaan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive