DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berkenan Rasmi Tiga Kemudahan Baharu USAS : 26 Julai 2018

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berkenan Rasmi Tiga Kemudahan Baharu USAS

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah merasmikan Masjid Raja Permaisuri Bainun.

KUALA KANGSAR, 26 JULAI 2018 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyempurnakan perasmian tiga bangunan baharu Universiti Sultan Azlan Shah (USAS).

Turut berkenan berangkat, DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim dan DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa.

Keberangkatan tiba baginda diiringi YAB Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu dan YBhg Naib Canselor USAS, Prof Tan Sri Dr Nordin Bin Kardi.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak yang juga Canselor USAS berkenan menyempurnakan lafaz perasmian Masjid Raja Permaisuri Bainun, Dewan Penginapan Mahasiswa Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk) dan Perpustakaan Raja Ashman Shah dengan menandatangani plak perasmian.

Terdahulu, baginda turut berkenan menonton video montaj perasmian ketiga-tiga bangunan baharu itu dan kemudian melawat Perpustakaan Raja Ashman Shah serta Dewan Penginapan Mahasiswa MAIPk.

Sementara itu, YBhg Prof Tan Sri Dr Nordin Bin Kardi dalam ucapannya berkata, dengan perasmian nama masjid dan perpustakaan yang baharu itu, diharap akan mengekalkan hubungan fizikal dan rohani secara turun-temurun antara USAS dengan keluarga DiRaja Perak.

"Alangkah berertinya kepada USAS jika suatu hari nanti akan menjadi tempat pilihan keluarga diraja mendapatkan ilmu pengajian tinggi. Apabila hal itu terjadi nanti bertambah-tambah tinggilah martabat USAS," kata beliau.

Menurut beliau, dengan itu USAS mulai sekarang hendaklah bekerja keras mempersiapkan diri dengan menyediakan pengajian tinggi yang kualitinya bertaraf dunia.

Beliau berkata, bagi dewan penginapan pula ia dibina dengan pembiayaan MAIPk setinggi lima tingkat dan mempunyai 75 unit kediaman serta mampu menempatkan lebih 700 penghuni yang sudah mula diduduki pelajar pada Januari lalu.

"USAS sangat berterima kasih kepada semua ahli majlis MAIPk yang sebulat suara menyokong supaya bangunan ini dibiayai," kata beliau.

INFO

* Masjid Raja Permaisuri Bainun bercirikan kontemporari Melayu moden dibina setinggi dua tingkat dan dapat menampung seramai 2,000 jemaah merangkumi keluasan tanah 2,255.4 meter persegi.

* Perpustakaan Raja Ashman Shah dahulunya dikenali sebagai Perpustakaan USAS yang mula beroperasi di Ipoh pada 1999 dan berpindah ke bangunan baru di Kuala Kangsar pada 2008.

* Dewan Penginapan Mahasiswa MAIPk diluluskan pembeliannya pada 2015 bagi menampung peningkatan pelajar USAS dengan membabitkan dua blok bangunan lima tingkat bernilai RM13.5 juta serta mampu menampung 720 pelajar dalam satu masa.

 

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berkenan Rasmi Tiga Kemudahan Baharu USAS

Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan melawat sekitar Perpustakaan Raja Ashman Shah.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berkenan Rasmi Tiga Kemudahan Baharu USAS

Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menandatangi plak perasmian majlis tersebut.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berkenan Rasmi Tiga Kemudahan Baharu USAS

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah melawat galeri yang terdapat di perpustakaan tersebut.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berkenan Rasmi Tiga Kemudahan Baharu USAS

Bangunan Asrama Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) yang baharu dibina.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Berkenan Rasmi Tiga Kemudahan Baharu USAS

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah  bergambar bersama-sama tetamu terhormat.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive