Pegawai Pentadbiran Kerajaan Negeri Wajib Isytihar Harta : 7 Ogos 2018

Pegawai Pentadbiran Kerajaan Negeri Wajib Isytihar Harta

YAB Menteri Besar, Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Gazali Bin Jalal menandatangani buku IBR dan disaksikan Dato' Shamsun Baharin Mohd Jamil.

IPOH, 07 OGOS 2018 - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menegaskan pegawai pentadbiran kerajaan negeri wajib mengisytiharkan harta masing-masing dalam tempoh 3 bulan selepas mengangkat sumpah jawatan

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), Dato’ Shamsun Baharin Bin Mohd Jamil, berkata penambahbaikan ke atas pengisytiharan harta itu dibuat melalui persetujuan Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti Rasuah (JKKMAR) yang dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, baru-baru ini.

“JKKMAR mengadakan mesyuarat setiap bulan dan ada beberapa perkara sudah diputuskan dalam mesyuarat berkenaan dan satu daripadanya JKKMAR bersetuju supaya pengisytiharan harta membabitkan anggota Kabinet, pegawai pentadbiran dan semua Ahli Parlimen Pakatan Harapan dibuat dalam tempoh 30 hari selepas mereka mengangkat sumpah.

“Dulu, ia hanya dibuat di peringkat Pusat dan (salinan pengisytiharan harta) hanya diserahkan kepada YAB Perdana Menteri, manakala di peringkat negeri diserahkan kepada YAB Menteri Besar, tetapi dengan persetujuan sekarang semua pengisytiharan harta yang dibuat anggota pentadbiran kerajaan sama ada negeri atau Persekutuan akan diserahkan salinannya kepada SPRM.

“Kerajaan juga bersetuju bahawa pengisytiharan harta itu juga akan dimuat naik melalui laman portal SPRM,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri Majlis Ikrar Bebas Rasuah (IBR) bagi ADUN dan Ketua Jabatan Badan Berkanun Negeri di Dewan Bankuet Bangunan Darul Ridzuan.

Majlis lafaz IBR itu diketuai YAB Menteri Besar, Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu.

Yang turut hadir, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Mohd Gazali Bin Jalal.

JKKMAR ditubuhkan bagi menggantikan Jawatankuasa Khas Mengenai Keutuhan Pengurusan Kerajaan (JKKMKPK) berperanan dalam penentuan dasar dan hala tuju tadbir urus, integriti dan antirasuah di negara ini melalui kerangka Pelan Anti Rasuah Nasional yang akan digubal kelak.

YBhg. Dato’ Shamsun Baharin berkata, SPRM juga sudah mengemukakan syor kepada JKKMAR mengenai pengisytiharan penerimaan hadiah oleh anggota pentadbiran PH bagi menggalakkan penerapan tadbir urus yang telus, berintegriti dan profesional di peringkat kerajaan negeri dan pusat.

Beliau berkata, negeri Perak adalah negeri kedua selepas Melaka melaksanakan IBR dan pujian harus diberikan kepada barisan kepemimpinan pentadbiran kerajaan negeri kerana menyahut seruan dan usaha pencegahan rasuah kerajaan Persekutuan kerana menyatakan komitmen mereka dalam memperkasakan tadbir urus negeri dan memupuk budaya integriti.

Sementara itu, YAB Menteri Besar berkata, IBR Ketua Jabatan Badan Berkanun Kerajaan Negeri itu adalah satu titik permulaan kepada kerajaan negeri Perak mewujudkan kerajaan yang lebih telus.

Beliau berkata, selepas melaksanakan IBR, kerajaan negeri juga akan mewajibkan semua pegawai kanan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) untuk mengisytiharkan harta masing-masing.

“Setakat ini pengisytiharan harta oleh Ahli Exco kerajaan negeri sudah pun dilaksanakan dan ia sudah diserahkan kepada saya.

“Maklumat berkenaan juga akan dipanjangkan untuk dilaksanakan kepada semua pentadbiran syarikat milik kerajaan atau berkaitan kerajaan dan ia juga sudah saya arahkan untuk dilaksanakan serta merta,” kata beliau.

Pegawai Pentadbiran Kerajaan Negeri Wajib Isytihar Harta

YAB Menteri Besar, Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu mengetuai lafaz IBR.

Pegawai Pentadbiran Kerajaan Negeri Wajib Isytihar Harta

YAB Menteri Besar bersama semua ahli MMK, ADUN dan Pegawai Kerajaan yang terbabit dalam majlis bacaan IBR.

Pegawai Pentadbiran Kerajaan Negeri Wajib Isytihar Harta

YAB Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyerahkan buku IBR yang ditandatangani kepada Dato' Shamsun Baharin Mohd Jamil.

Pegawai Pentadbiran Kerajaan Negeri Wajib Isytihar Harta

Pegawai kanan syarikat berkaitan kerajaan (GLC)  turut melafazkan IBR dalam majlis tersebut.

Pegawai Pentadbiran Kerajaan Negeri Wajib Isytihar Harta

 Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan pegawai pentadbiran kerajaan ketika melafazkan IBR.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive