DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi Kem Batalion 18 PGA Pengkalan Hulu : 16 Ogos 2018

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi Kem Batalion 18 PGA Pengkalan Hulu

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyempurnakan lafaz perasmian Kem Batalion 18 PGA Pengkalan Hulu. 

PENGKALAN HULU, 16 OGOS 2018 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan merasmikan Kem Batalion 18 Pasukan Gerakan Am (PGA) Pengkalan Hulu.

Keberangkatan tiba baginda diiringi oleh YB Timbalan Menteri Dalam Negeri, Dato’ Mohd Azis Bin Jamman; YB Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Pendidikan Islam, Industri, Luar Bandar dan Pembangunan Usahawan Perak, Tuan Haji Asmuni Bin Awi; serta YBhg Ketua Polis Negara, Tan Sri Dato’ Seri Mohamad Fuzi Bin Harun.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak kemudian berkenan menyempurnakan lafaz perasmian Kem Batalion 18 PGA Pengkalan Hulu dan gimik sebelum menandatangani plak perasmian.

Terdahulu, baginda juga memeriksa kawalan kehormat dan berkenan menyaksikan persembahan Legenda Perang Senoi Praaq serta Pantomin Pengorbanan Senoi Praaq. Selesai perasmian, DYMM Paduka Seri Sultan Perak berkenan melawat pameran dan ke majlis santapan sebelum berangkat meninggalkan majlis.

Yang turut berkenan berangkat, DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa; DYAM Raja Dihilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah; dan DYAM Raja Puan Muda Perak, Tunku Soraya Sultan Abdul Halim.

Sementara itu, Tan Sri Dato’ Seri Mohamad Fuzi dalam ucapannya pula berkata, pembinaan Kem Batalion 18 PGA adalah sebahagian daripada pelan strategi keselamatan pasukan dalam usaha Polis Diraja Malaysia (PDRM) memberikan perkhidmatan terbaik kepada masyarakat dan negara.

“Lokasi pentadbiran Batalion 18 PGA yang pertama ialah di Lot 2265 Pengkalan Hulu dibina pada 1950 dan beroperasi sepenuhnya pada 1968.

“Bagi meningkatkan lagi khidmat PDRM kepada masyarakat agar lebih berkesan dan menjaga aspek kebajikan warga Batalion 18 PGA, pembinaan kompleks yang lebih kondusif serta selesa dilaksanakan pada 1 November 2003.

“Kompleks baharu dilengkapi pelbagai kemudahan untuk warga kerja ini dibangunkan di Padang Tamat, Pengkalan Hulu, membabitkan kawasan seluas 73 hektar dengan kos pembinaan RM230 juta dan siap sepenuh serta beroperasi pada 2010,” kata beliau.

Beliau berkata, Batalion 18 PGA dibarisi kekuatan seramai 421 anggota polis dan awam yang diketuai oleh Pegawai Pemerintah berpangkat Superintenden.

Katanya, majoriti anggota batalion itu adalah Orang Asli daripada 10 suku kaum yang cukup terkenal dengan sifat taat setia kepada pasukan dan bertanggungjawab dalam menjalankan setiap tugasan diamanahkan.

“Batalion 18 ini diberi pelbagai tanggungjawab meliputi hampir keseluruhan aspek dan tugas sebagai sebuah pasukan PGA.

“Ia ditugaskan di tiga negeri, iaitu Perak, Kedah dan Perlis secara berkala bagi mengendalikan Op Wawasan Kedah/Perlis serta kawalan keselamatan di kompleks sempadan, selain turut terbabit dalam operasi besar seperti Op Taring (Zon Selamat Timur Sabah) di Sabah dan Op Wawasan Khas Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam (JKDNKA).

“Menjadi harapan saya dan barisan pucuk kepemimpinan PDRM supaya kemudahan prasarana disediakan ini dapat menjadi perangsang kepada warga Batalion 18 untuk terus memberi perkhidmatan terbaik kepada masyarakat,” kata beliau.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi Kem Batalion 18 PGA Pengkalan Hulu

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan memeriksa kawalan kehormat Batalion 18 Pasukan Gerakan Am (PGA) Pengkalan Hulu.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi Kem Batalion 18 PGA Pengkalan Hulu

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan nazrin Muizzuddin Shah berkenan melihat senjata api yang dirampas daripada pihak komunis pada majlis berkenaan.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi Kem Batalion 18 PGA Pengkalan Hulu

DYMM Paduka Seri Sultan Perak mendengar taklimat yang disampaikan Pegawai Pemerintah Kem Batalion 18 PGA Pengkalan Hulu, Superitendan Khalid Saion.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi Kem Batalion 18 PGA Pengkalan Hulu

Persembahan Pantomin Pengorbanan Senoi Praaq yang dilakonkan oleh anggota Batalion 18 PGA Pengkalan Hulu.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive