Kerajaan Negeri Bercadang Tingkatkan Jumlah Dana Bagi Pinjaman Pendidikan : 20 Ogos 2018

Kerajaan Negeri Bercadang Tingkatkan Jumlah Dana Bagi Pinjaman Pendidikan

YB Prof. Dr. Abdul Aziz Bin Bari menyampaikan replika cek kepada Nor Shazmiera Asyraf Binti Asyraf yang mendapat pinjaman bernilai RM21,000. 

IPOH, 20 OGOS 2018 - Kerajaan negeri bercadang meningkatkan jumlah dana bagi pinjaman pendidikan bertujuan membantu lebih ramai para pelajar di Perak untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat tertinggi.

YB Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Teknologi, Sains dan Alam Sekitar negeri, Prof. Dr. Abdul Aziz Bin Bari berkata, perkara itu akan diperhalusi dan berkemungkinan dilaksanakan selepas pembentangan bajet negeri pada tahun hadapan. 

Beliau berkata, bajet sedia ada sekitar RM6 juta yang diperuntukkan juga dirasakan agak kecil selain tidak pernah bertambah sejak beberapa tahun terdahulu. 

"Kita harap dengan kurangnya pembaziran, tidak adanya ketirisan dan sebagainya, saya rasa benda ini benda yang kita boleh buat selain bukan satu benda yang orang kata terlalu sukar untuk dilakukan.

"Dana itu InsyaAllah kita akan naikkan tapi amaun yang diberikan untuk pinjaman pelbagai peringkat pengajian itu tetap sama. Cuma, kita mahu lebih ramai yang berpeluang untuk dapatkan bantuan seumpama ini," ujar beliau. 

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Penyerahan Cek Pinjaman Pengajian Tinggi Kerajaan Negeri Perak Sesi 2018/2019 di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Menurut beliau, Yayasan Perak bersama beberapa pihak lain juga akan bekerjasama dengan kerajaan negeri bagi memastikan para pelajar yang melepasi syarat kelayakan mendapat kemudahan pembiayaan pendidikan.

"Yayasan Perak dan satu dua agensi lain saya rasa akan buat langkah yang sama. Mereka juga akan cari pelbagai inisiatif untuk membantu sekaligus memudahkan pelajar untuk mendapatkan kemudahan pembiayaan," kata beliau. 

Mengulas mengenai program yang berlangsung, YB Prof. Dr. Abdul Aziz Bin Bari yang juga ADUN Tebing Tinggi menjelaskan kerajaan negeri memperuntukkan lebih RM3.5 juta bagi pinjaman pengajian melibatkan 500 anak Perak pada sesi kali ini. 

Katanya, ia meliputi 86 pelajar diperingkat diploma, 352 pelajar peringkat ijazah sarjana muda, 45 pelajar peringkat sarjana dan 17 pelajar diperingkat doktor falsafah.

Kerajaan Negeri Bercadang Tingkatkan Jumlah Dana Bagi Pinjaman Pendidikan

Antara pelajar yang berjaya mendapatkan pinjaman melafazkan ikrar akujanji berkaitan Cek Pinjaman Pengajian Tinggi Perak .

Kerajaan Negeri Bercadang Tingkatkan Jumlah Dana Bagi Pinjaman Pendidikan

YB Pro. Dr. Abdul Aziz Bin Bari beramah mesra bersama para pelajar yang berjaya mendapat pembiayaan pinjaman pendidikan tersebut.

Kerajaan Negeri Bercadang Tingkatkan Jumlah Dana Bagi Pinjaman Pendidikan

YB A.Sivanesan turut sama menyantuni beberapa wakil pelajar kaum India yang berjaya mendapat pinjaman pendidikan tersebut.

Kerajaan Negeri Bercadang Tingkatkan Jumlah Dana Bagi Pinjaman Pendidikan

YB Prof. Dr. Abdul Aziz Bin Bari menyampaikan replika cek kepada wakil pelajar, Ghapur Rahim Bin Mustakim yang mengikuti pengajian diperingkat ijazah falsafah (phd).

Kerajaan Negeri Bercadang Tingkatkan Jumlah Dana Bagi Pinjaman Pendidikan

YB Prof. Dr. Abdul Aziz bersama para pelajar yang mendapat pembiayaan Pinjaman Pengajian Tinggi Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive