Insentif Khas Untuk Atlet Sukma Perak Jika Lepasi Pencapaian Terbaik Peribadi : 01 September 2018

Insentif Khas Untuk Atlet Sukma Perak Jika Lepasi Pencapaian Terbaik Peribadi

YB Howard Lee Chuan How sewaktu penyerahan pakaian rasmi SUKMA Perak kepada YAB Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu.  

IPOH, 01 SEPTEMBER 2018 - Selain daripada ganjaran wang tunai untuk atlet yang memperoleh pingat, atlet Sukan Malaysia (SUKMA) Perak bakal menerima insentif khas sekiranya mereka melepasi pencapaian terbaik peribadi masing-masing.

YAB Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, beliau akan mencari jalan untuk memberi insentif khas itu sebagai pengiktirafan kepada atlet yang cemerlang. Beliau berpendapat, sukan mampu mewujudkan semangat kecintaan kepada negeri dan negara di samping membina keyakinan diri atlet itu sendiri.

“Jadi, oleh sebab itulah saya ingin mengajak para atlet semua agar mereka mencabar diri sendiri, berlawan dengan diri sendiri, bukan bertanding dengan orang lain, bukan dengan atlet lain, untuk mencapai pencapaian peribadi terbaik. “Oleh itu, saya secara spontan sebenarnya tadi nak cari jalan bagaimana nak iktiraf mereka dalam bentuk insentif lain yang akan saya cuba dapatkan kepada semua atlet yang berjaya mencapai personal best di dalam temasya Sukma ini nanti,” ujar beliau. 

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penyerahan bendera kepada kontinjen Perak yang akan mengambil bahagian di dalam Sukma XIX yang akan berlangsung 12 - 22 September ini.

Hadir sama YB Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia dan Sukan negeri, Howard Lee Chuan How dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Mohd Gazali Bin Jalal.

YAB Menteri Besar Perak berkata, insentif khas juga akan diberikan kepada atlet yang berjaya memecahkan rekod.

Terdahulu, beliau mengumumkan insentif RM5,000 untuk atlet yang mendapat emas bagi acara individu, RM3,000 pingat perak dan RM1,000 pingat gangsa.

Bagi acara berpasukan pula, RM2,500 setiap seorang untuk pingat emas, RM1,500 pingat perak dan RM500 pingat gangsa.

Dalam pada itu, YAB Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berharap setiap atlet Perak dapat memainkan peranan sebagai duta kecil untuk bersama-sama mempromosikan tempat-tempat menarik di negeri ini.

Menurut beliau, menjadi tuan rumah sesuatu temasya sukan seperti Sukma memberi peluang yang amat baik untuk mempromosikan negeri, tambahan pula Perak merupakan negeri tertinggi di Malaysia yang menerima pelancong domestik.

“Maka, Sukma ini boleh kita gunakan sebagai satu platform untuk memperkenalkan ataupun perhebatkan lagi promosi tentang tempat-tempat yang menarik di negeri Perak ini," kata beliau.

Beliau juga berharap pihak media dapat memainkan peranan yang sama sepanjang mereka membuat liputan temasya sukan tempatan terbesar di negara ini.

Kira-kira 12,000 atlet dan pegawai dari seluruh negara akan mengambil bahagian dalam 29 jenis sukan yang akan dipertandingkan pada Sukma XIX.

Perak sahaja akan menghantar sejumlah 581 atlet dan 129 pegawai.

Insentif Khas Untuk Atlet Sukma Perak Jika Lepasi Pencapaian Terbaik Peribadi

YAB Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika sesi penyerahan bendera kepada Pengurus Pasukan Sepak Takraw Perak, Encik Syamsul Bin Istar.

Insentif Khas Untuk Atlet Sukma Perak Jika Lepasi Pencapaian Terbaik Peribadi

YAB Menteri Besar, Ahmad Faizal bin Dato' Azumu menyampaikan amanat dalam Majlis Penyerahan Bendera Kepada Kontinjen Negeri yang bakal mengambil bahagian dalam SUKMA Perak XIX.

Insentif Khas Untuk Atlet Sukma Perak Jika Lepasi Pencapaian Terbaik Peribadi

YAB Menteri Besar bersama atlet negeri yang bakal mengambil bahagian dalam SUKMA Perak yang berlangsung pada 12-22 September depan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive