Penjawat Awam Perlu Bantu SPRM Tangani Gejala Rasuah : 06 September 2018

Penjawat Awam Perlu Bantu SPRM Tangani Gejala Rasuah

Encik Yuhanas Auree Bin Kamaruddin  menyerahkan akujanji  IBR kepada YBhg. Dato' Zainul Bin Darus dalam majlis tersebut.  

IPOH, 09 SEPTEMBER 2018 -Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Perak menggesa orang ramai termasuk penjawat awam untuk membantu dalam memerangi gejala rasuah.

YBhg Pengarah SPRM Perak, Dato’ Zainul Bin Darus berkata, perkara itu ditekankan kerana SPRM tidak mampu bergerak sendirian dalam mengekang gejala berkenaan daripada terus berleluasa.

“Kalau nak harapkan SPRM sahaja yang memerangi rasuah adalah satu perkara yang mustahil, jadi kita perlukan bantuan semua,” katanya ketika ditemui pemberita pada sidang media selepas Majlis Ikrar Bebas Rasuah (IBR) Lembaga Perumahan dan Hartanah Perak (LPHP) Bersama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (Perak) di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Terdahulu, lebih 40 individu terdiri di kalangan kakitangan LPHP telah melafazkan IBR yang diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif LPHP, Encik Yuhanas Auree Bin Kamaruddin.

Beliau berkata, IBR juga secara dasarnya merupakan antara komponen yang diguna pakai oleh SPRM untuk mengurangkan gejala rasuah membabitkan semua pihak termasuk penjawat awam.

“Dari aspek statistik sama ada melibatkan pengurangan, tiada kajian yang menunjukkan setiap atau selepas IBR itu makin kurang.  

“IBR ini merupakan aku janji walau bagaimanapun, setakat ini dari segi operasinya kita tengok makin bertambah Cuma ini adalah kawalan dalaman daripada agensi2 kerajaan,” kata beliau.

Selain itu, mengulas mengenai program, kata beliau, LPHP merupakan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang ke-34 telah menandatangani IBR.

“Keseluruhannya di Perak ini lebih kurang 170 lebih jabatan kerajaan dan juga GLC yang menandatangani IBR setakat ini,” ujar beliau.

Penjawat Awam Perlu Bantu SPRM Tangani Gejala Rasuah

Encik Yuhanas Auree Bin Kamaruddin mengetuai lafaz IBR yang turut disaksikan YBhg. Dato' Zainul Bin Darus.

Penjawat Awam Perlu Bantu SPRM Tangani Gejala Rasuah

YBhg. Dato' Zainul Bin Darus selaku tetamu kehormat merangkap perasmi dalam majlis IBR tersebut.

Penjawat Awam Perlu Bantu SPRM Tangani Gejala Rasuah

YBhg. Dato' Zainul Bin Darus ketika ditemui para pemberita selepas majlis menandatangani IBR.

Penjawat Awam Perlu Bantu SPRM Tangani Gejala Rasuah

YBhg. Dato' Zainul Bin Darus dan Encik Yuhanas Auree Bin Kamaruddin ketika menandatangani memorandum persefahaman IBR.

Penjawat Awam Perlu Bantu SPRM Tangani Gejala Rasuah

Sebahagian daripada 40 kakitangan LPHP sedang melafazkan IBR dalam majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive