DYMM Permaisuri Perak Rasmi Kongres Ke-40 Persatuan Pediatrik Malaysia : 06 September 2018

DYMM Permaisuri Perak Rasmi Kongres Ke-40 Persatuan Pediatrik Malaysia

DYMM Tuanku Zara Salim ketika melancarkan gimik perasmian program 40th MPA Anual Congress.  

IPOH, 06 SEPTEMBER 2018 - YB Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Bin Ahmad menegaskan pesakit yang menerima pemberian pek percuma ubat-ubat baharu yang berkos tinggi melalui 'Patient Access Scheme (PASc)' tidak akan terjejas berikutan penangguhan sementara skim berkenaan.

Beliau berkata pesakit yang telah menerima pemberian ubat sebelum ini tidak perlu khuatir kerana tidak ada pemberhentian atau penamatan untuk mendapat bekalan ubat-ubatan menerusi skim tersebut.

"Kesemua kebajikan pesakit sebelum ini terjamin, kecuali mereka yang baru memohon di bawah skim itu memerlukan sedikit waktu," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Kongres ke-40 Persatuan Pediatrik Malaysia, di Pusat Konvensyen Ipoh, di sini hari ini.

Menurutnya, pihaknya akan segera menyelesaikan status skim itu bersama Ketua Audit Negara Tan Sri Dr. Madinah Binti Mohamed.

"Saya telah bertemu dengannya dan beliau memberitahu sedang mempertimbangkan semuanya, kerana apa (yang) penting bukan untuk memberhentikan skim itu tetapi untuk menambah baik tadbir urusnya.

"Iaitu cara-cara bagaimana sokongan-sokongan farmaseutikal itu dapat ditangani, diurus dengan baik supaya dapat kita melakukan dengan lebih efisien, berkesan dan mengelakkan salah laku atau diskriminasi,” kata beliau.

Terdahulu program berkenaan telah dirasmikan oleh DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim.

PASc adalah skim yang ditawarkan oleh syarikat farmaseutikal kepada Kementerian Kesihatan (KKM) untuk menambah baik akses ubat kepada pesakit terutamanya bagi ubat-ubatan yang mahal.

Dalam pada itu, bercakap mengenai kongres yang bertemakan 'Marginalised Children-Addressing the Needs, Leaving No Child Behind Towards Sustainable Development Goals' itu, YB Dr Dzulkefly Bin Ahmad berkata kongres itu akan membincangkan beberapa isu mengenai pelarian, masyarakat Orang Asal dan masyarakat miskin bandar.

"Malah saya juga berpendapat adalah penting 'practitioner of paediatric' (pengamal bidang pediatrik) agar dapat bersama KKM dalam mempertingkatkan 'delivery of healthcare' (penyampaian perkhidmatan kesihatan) lebih baik dan lebih maju,” kata beliau.

DYMM Permaisuri Perak Rasmi Kongres Ke-40 Persatuan Pediatrik Malaysia

DYMM Tuanku Zara Salim berkenan menyampaikan titah ucapan perasmian dalam program tersebut.

DYMM Permaisuri Perak Rasmi Kongres Ke-40 Persatuan Pediatrik Malaysia

DYMM Tuanku Zara Salim diberi penerangan mengenai produk kesihatan yang dipamerkan dalam program tersebut.

DYMM Permaisuri Perak Rasmi Kongres Ke-40 Persatuan Pediatrik Malaysia

DYMM Tuanku Zara Salim melawat gerai pameran yang dibuka dalam program tersebut.

DYMM Permaisuri Perak Rasmi Kongres Ke-40 Persatuan Pediatrik Malaysia

DYMM Tuanku Zara Salim bergambar bersama YB Menteri kesihatan, Dr Dzulkefly Bin Ahmad dan jawatakuasa pengelola dalam program terbabit.

DYMM Permaisuri Perak Rasmi Kongres Ke-40 Persatuan Pediatrik Malaysia

DYMM Tuanku Zara Salim tekun membaca risalah-risalah yang terdapat dalam pameran tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive