Dato’ Mohammad Nor Bin Khalid, Ustaz Ahmad Bin Awang Terima Anugerah Tokoh Ar Ridzuan Dan Maal Hijrah, Perak : 11 September 2018

Dato’ Mohammad Nor Bin Khalid, Ustaz Ahmad Bin Awang Terima Anugerah Tokoh Ar Ridzuan Dan Maal Hijrah, Perak

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah dalam sambutan Maal Hijrah peringkat negeri Perak 2018.  

IPOH, 11 SEPTEMBER 2018 - Kartunis terkenal, Dato’ Mohammad Nor Bin Khalid atau dikenali sebagai Lat dan Timbalan Pengerusi Kesatuan Ulama Muslimin Sedunia cawangan Malaysia, Ustaz Ahmad Bin Awang menerima anugerah tokoh sempena sambutan Maal Hijrah peringkat Perak, Selasa.

Dato’ Mohammad Nor Bin Khalid atau lebih dikenali sebagai Dato’ Lat, 67, yang terkenal dengan karya Kampung Boy diumumkan sebagai Tokoh Ar Ridzuan manakala Ustaz Ahmad Bin Awang pula dinobatkan selaku Tokoh Maal Hijrah.

Dato’ Lat yang juga anak kelahiran Kampung Lalang, Gopeng menerbitkan lebih 20 jilid kartun sejak berusia 13 tahun sehinggakan karya Kampung Boy yang diterbitkan pada 1979 membawa nama Malaysia ke serata dunia.

Manakala Ustaz Ahmad Bin Awang yang aktif dalam politik sekitar 1984 pernah menerajui pimpinan Persatuan Ulama Malaysia selama kira-kira 17 tahun dan Persekutuan Seruan Islam Selangor dan Wilayah Persekutuan lebih 20 tahun.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Agama Jabatan Perdana Menteri yang kini dikenali Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Masing-masing menerima wang tunai RM10,000, pakej umrah, medal, hadiah iringan, plak dan sijil.

Masjid Ar Ridzuan, Parit Buntar pula dipilih sebagai penerima Anugerah Pengurusan Masjid manakala Tanah Perkuburan Islam daerah Hilir Perak menerima Anugerah Pengurusan Tanah Perkuburan.

Masing-masing menerima wang tunai RM5,000, plak dan sijil yang disampaikan Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Turut berangkat, DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim; DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa dan DYAM Raja Dihilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah.

Sambutan Maal Hijrah di negeri ini bertemakan Menyantuni Umat Membawa Rahmat.

Dato’ Mohammad Nor Bin Khalid, Ustaz Ahmad Bin Awang Terima Anugerah Tokoh Ar Ridzuan Dan Maal Hijrah, Perak

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim berkenan hadir ke sambutan Maal Hijrah Peringkat Negeri Perak 2018.

Dato’ Mohammad Nor Bin Khalid, Ustaz Ahmad Bin Awang Terima Anugerah Tokoh Ar Ridzuan Dan Maal Hijrah, Perak

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ketika memberi titah ucapan di Majlis Sambutan Maulidur Rasul 1436H di Aman Jaya Convention Centre.

Dato’ Mohammad Nor Bin Khalid, Ustaz Ahmad Bin Awang Terima Anugerah Tokoh Ar Ridzuan Dan Maal Hijrah, Perak

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyampaikan pingat tokoh Maal Hijrah peringkat negeri kepada Timbalan Pengerusi Kesatuan Ulama Muslimin Sedunia cawangan Malaysia, Ustaz Ahmad Bin Awang.

Dato’ Mohammad Nor Bin Khalid, Ustaz Ahmad Bin Awang Terima Anugerah Tokoh Ar Ridzuan Dan Maal Hijrah, Perak

DYYM Paduka Seri Sultan Perak, berselawat beramai-ramai bersama dif-dif jemputan sempena Sambutan Maulidur Rasul 1436H.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive