Majlis Makan Malam SUKMA Perak 2018 : 16 September 2018

Majlis Makan Malam SUKMA Perak 2018

YB Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika berucap dalam Majlis Makan Malam SUKMA XIX Perak 2018.  

IPOH, 16 SEPTEMBER 2018 - Kerajaan negeri berharap semua atlet dan pegawai kontinjen Sukan Malaysia (SUKMA) XIX Perak 2018  perlu menggunakan elemen perpaduan untuk terus bersatu atas nama Malaysia sepanjang temasya itu berlangsung.

YAB Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, biarpun atlet bertanding atas bendera negeri masing-masing, namun ia bukan satu kekangan untuk mewujudkan elemen perpaduan itu.

"Saya terharu apabila melihat atlet-atlet muda kita meneruskan tradisi perpaduan dalam kalangan masyarakat berbilang kaum. Inilah sebenarnya keunikan negara yang mempunyai perbezaan kaum, budaya dan agama adalah kekuatan menyatukan dan bukannya melemahkan rakyat di negara ini.

"Semangat perpaduan dan toleransi semestinya sentiasa membara dalam diri setiap rakyat Malaysia, bukan hanya pada waktu tertentu seperti sambutan Hari Kebangsaan atau ketika kita menyokong Datuk Lee Chong Wei menentang Lin Dan dalam gelanggang badminton," ujar beliau.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Makan Malam Sukma Perak 2018 di Hotel Casuarina@Meru.

Dalam pada itu, beliau berkata, menjadi satu cabaran besar kepada kerajaan Perak untuk menguruskan temasya sukan terbesar negara itu khususnya dalam memastikan keselesaan lebih 11,000 atlet dan pegawai dari 15 kontinjen termasuk Brunei Darussalam terjamin.

"Saya akui ia tugas mencabar apatah lagi temasya sukan Sukma kali ini berlangsung di 12 daerah seluruh negeri bagi tempoh lebih 10 hari.

"Kita akui terdapat kekurangan sedikit sebanyak di sana sini, contohnya lokasi penginapan atlet tetapi kita mengambil langkah membetulkan keadaan secepat mungkin," kata beliau.

Majlis Makan Malam SUKMA Perak 2018

YAB Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama para atlet dan pegawai kontinjen yang menyertai SUKMA XIX Perak 2018.

Majlis Makan Malam SUKMA Perak 2018

YB Howard Lee Chuan How Perak bergambar bersama segelintir atlet SUKMA Perak.

Majlis Makan Malam SUKMA Perak 2018

YAB Menteri Besar Perak bersama YAB Menteri Besar Selangor, Aminuddin Bin Shaari ketika hadir di majlis makan malam tersebut.

Majlis Makan Malam SUKMA Perak 2018

Kumpulan Selendang Perak membuat persembahan dalam majlis makan malam tersebut.

Majlis Makan Malam SUKMA Perak 2018

YAB Menteri Besar Perak ketika hadir dalam program makan malam bersama atlet dan pegawai kontinjen SUKMA.

Majlis Makan Malam SUKMA Perak 2018

YAB Menteri Besar ketika menyaksikan persembahan dan keletah artis yang dijemput memeriahkan majlis makan malam tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive