AIRASIA Mulakan Penerbangan Johor - Ipoh : 02 Oktober 2018

AIRASIA Mulakan Penerbangan Johor - Ipoh

YAB Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika majlis sambutan penerbangan sulung Johor Bahru-Ipoh AirAsia di Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah.

IPOH, 02 OKTOBER 2018 - AirAsia Bhd memulakan perkhidmatan penerbangan sulungnya dari Johor ke Ipoh sebagai laluan baharu dalam rangkaian penerbangan syarikat itu.

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia Encik Riad Bin Asmat berkata, laluan baharu yang beroperasi empat kali seminggu itu merupakan usaha berterusan syarikat untuk mengembangkan capaian domestiknya.

"Kami komited untuk meningkatkan pertumbuhan pelancongan (tempatan) dengan menambah baik hubungan menerusi laluan baharu, dan perkhidmatan kami di Ipoh akan turut menyumbang kepada perniagaan tempatan dalam aspek pelancongan dan pewujudan peluang pekerjaan.

"Malah, hari ini merupakan sambutan berganda bagi AirAsia berikutan kami turut melancarkan laluan Johor-Alor Setar dengan penerbangan empat kali seminggu," kata beliau kepada pemberita pada majlis sambutan penerbangan sulung Johor Bahru-Ipoh AirAsia di Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah.

Terdahulu, YAB Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu, Pengarah AirAsia Dato’ Aziz Bin Bakar dan Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airports Raja Azmi Bin Raja Nazuddin menyambut ketibaan seramai 120 penumpang dengan penerbangan sulung AK6082 itu.

YAB Menteri Besar Perak berkata beliau yakin penerbangan baharu itu akan meningkatkan lagi jumlah pelancong ke Perak dan menyumbang kepada ekonomi negeri.

Sementara itu, katanya Majlis Tindakan Pelancongan Perak ditubuhkan untuk membangunkan sektor pelancongan negeri ini.

"Antara tugas utamanya mewujudkan pelan induk untuk memacu sektor pelancongan negeri termasuk menjenamakannya semula bagi menarik lebih ramai pengunjung dari dalam dan luar negara," kata beliau.

AIRASIA Mulakan Penerbangan Johor - Ipoh

Ketibaan pesawat Airasia AK6082 di Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah yang membawa penumpang dari Johor ke Ipoh.

AIRASIA Mulakan Penerbangan Johor - Ipoh

YAB Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu melayani selain menyampaikan cenderahati kepada  penumpang pesawat tersebut.

AIRASIA Mulakan Penerbangan Johor - Ipoh

YAB Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyambut ketibaan para penumpang yang menaiki pesawat Airasia tersebut.

AIRASIA Mulakan Penerbangan Johor - Ipoh

YAB Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama pegawai kerajaan dan kakitangan Airasia Bhd.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive