YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman Dilantik Sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Yang Baharu : 10 Oktober 2018

YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman Dilantik Sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Yang Baharu

YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman mengetik kad perakam waktu selaku YB Setiausaha Kerajaan yang baharu.

IPOH, 10 OKTOBER 2018 - Bekas Timbalan Ketua Pengarah Sektor Perlaksanaan Operasi Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman dilantik menjadi Setiausaha Kerajaan Negeri Perak menggantikan Dato’ Haji Mohd Gazali Bin Jalal yang bersara selepas hampir 35 tahun berkhidmat dalam perkhidmatan awam.

YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman yang sebelum ini bertugas dalam NADMA sejak Februari 2016 telah berkhidmat dalam perkhidmatan awam selama 28 tahun.

Antara jawatan yang pernah disandang beliau termasuk Penolong Pengarah, Bahagian Keselamatan Maritim, Majlis Keselamatan Negara (MKN); Setiausaha Sulit Kanan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar; Pengarah Bahagian Francais, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNKK) serta Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan), Kementerian Industri Perladangan dan Komoditi (MPIC).

Persaraan bekas Setiausaha Kerajaan Negeri itu diraikan dalam majlis makan malam di Hotel Casuarina@Meru. 

Sementara itu, YAB Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu dalam ucapannya berkata, berkat pengalaman dan kepimpinan Dato’ Haji Mohd Gazali Bin Jalal yang luas dalam perkhidmatan awam menjadikan beliau tabah melalui dugaan besar ketika berlaku peralihan kuasa berlaku khususnya di peringkat kerajaan negeri.

Beliau berkata, pihaknya bersyukur kerana bekas YB Setiausaha Kerajaan adalah pakar rujuk paling utama sepanjang beliau menjadi Menteri Besar negeri.

"Beliau telah meletakkan satu tanda aras yang begitu tinggi di kalangan penjawat awam.

"Komitmen beliau terhadap amanah yang dipertanggungjawabkan sewajarnya dicontohi dan beliau meninggalkan legasi seorang penjawat awam yang sangat berjasa bukan sahaja kepada negeri malah kepada negara tercinta," katanya ketika berucap dalam majlis berkenaan,” katanya.

YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman Dilantik Sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Yang Baharu

YAB Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama YB Dato' Haji Gazali Jalal yang diraikan dalam majlis perpisahan tersebut.

YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman Dilantik Sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Yang Baharu

YB Dato' Haji Gazali Bin Jalal memotong pulut sebagai gimik perpisahan dalam majlis berkenaan.

YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman Dilantik Sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Yang Baharu

YB Dato' Haji Gazali Bin Jalal beramah mesra dengan ketua-ketua jabatan negeri sempena majlis persaraan beliau.

YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman Dilantik Sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Yang Baharu

YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Abu Bakar Bin Haji Said menyampaikan cenderahati kepada YB Dato' Haji Gazali Bin Jalal sempena persaraannya.

YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman Dilantik Sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Yang Baharu

YB Dato' Haji Gazali Bin Jalal ketika berucap dalam majlis perpisahan tersebut.

YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman Dilantik Sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Yang Baharu

YBhg. Dato' Haji Gazali Bin Jalal menyerahkan Nota Serah Tugas kepada YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive