Kerajaan Negeri Terima Kunjungan Hormat Lima Wakil WFD : 19 Oktober 2018

Kerajaan Negeri Terima Kunjungan Hormat Lima Wakil WFD

Sir Hugh Bayley selaku ketua delegasi menandatangani buku tetamu.

IPOH, 19 OKTOBER 2018 - Kerajaan negeri diwakili YB Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN), Dato' Ngeh Koo Ham telah menerima kunjungan hormat daripada lima wakil Westminster Foundation For Democracy (WFD) di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.

Kunjungan wakil WFD itu diketuai oleh Ahli Parlimen United Kingdom (UK), Sir Hugh Bayley, Pengurus Kanan WFD Asia, David Thirbly, Penasihat Parlimen WFD Dr Victoria Hasson, Timbalan Pesuruhjaya Tinggi, Suruhanjaya Tinggi British David Thomas dan Penasihat Khas kepada Menteri Pertama Scotland Jennifer Robertson.

YB Speaker DUN negeri, Dato' Ngeh Koo Ham berkata, kunjungan dilakukan lima wakil WFD itu bertujuan berkongsi pandangan selain meliputi aspek demokrasi yang menjadi tunjang kepada sistem pentadbiran negeri dan negara. 

“WFD adalah satu daripada program Kerajaan UK untuk menyemai dan menyuburkan elemen demokrasi di seluruh dunia dan daripada perjumpaan ini pelbagai isu politik dapat diselesaikan dengan cara lebih bertamadun,” ujar beliau. 

Beliau berkata, kerajaan negeri juga akan terus komited menegakkan sistem demokrasi berpandu kepada kepentingan dan hak rakyat.

"Bagi kerajaan negeri, kita akan terus menegakkan sistem demokrasi ini yang diketahui sememangnya menjadi tunjang dalam urusan pentadbiran negara," kata beliau. 

Sementara itu, Sir Hugh Bayley berkata, demokrasi adalah sesuatu yang baik bagi membantu mewujudkan sebuah kerajaan yang berdaya saing dan dinamik. 

“Malaysia adalah satu negara yang penting bagi UK, kita mempunyai hubungan komersil yang baik dan negara ini telah mengalami perubahan dalam tempoh 60 tahun dan pastinya kami menghormati negara ini.

“Apabila Malaysia mengalami perubahan politik isyarat utama kepada UK, ia adalah peluang untuk mengukuhkan peranan demokrasinya dan keputusan itu telah dibuat. Kami sebagai orang luar menghormati perubahan yang berlaku,” kata beliau.

Kerajaan Negeri Terima Kunjungan Hormat Lima Wakil WFD

Dato' Ngeh Koo Ham dan  wakil kepimpinan negeri bersama delegasi Westminster Foundation of Democracy setelah sesi perkongsian selesai.

Kerajaan Negeri Terima Kunjungan Hormat Lima Wakil WFD

Mdm Jennifer Robertson menyampaikan perkongsian yang bertajuk 'Engaging With The Media'.

Kerajaan Negeri Terima Kunjungan Hormat Lima Wakil WFD

Sir Hugh Bayley, Ahli Parlimen United Kingdom bersama barisan delegasi Westminster Foundation of Democracy yang menghadiri kunjungan hormat semalam.

Kerajaan Negeri Terima Kunjungan Hormat Lima Wakil WFD

Sidang media YB Dato' Ngeh Koo Ham bersama delegasi dan wakil kepimpinan negeri.

Kerajaan Negeri Terima Kunjungan Hormat Lima Wakil WFD

Delegasi Westminster Foundation of Democracy bergambar kenangan bersama wakil rakyat serta jemputan yang hadir.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 26 November 2020, 18:25:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive