DYMM Paduka Seri Sultan Perak Sempurnakan Pemasyhuran Geopark Lembah Kinta : 25 Oktober 2018

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Sempurnakan Pemasyhuran Geopark Lembah Kinta

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menyempurnakan gimik perasmian Geopark Lembah Kinta sebagai Geopark Kebangsaan.

IPOH, 25 OKTOBER 2018 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyempurnakan pemasyhuran Geopark Lembah Kinta sebagai Geopark Kebangsaan.

Turut berangkat ke majlis yang berlangsung di Taman Reakreasi Gunung Lang DYTM Raja Muda Perak Raja Jaafar Raja Muda Musa serta DYAM Raja DiHilir Perak Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah.

Hadir sama YB Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli Dr A. Xavier Jayakumar, YB Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan negeri, Tan Kar Hing serta anggota Exco kerajaan negeri.

Kawasan Geopark Lembah Kinta berkeluasan 1,952 hektar merangkumi daerah Kinta dan Kampar kini diletakkan di bawah pengurusan dan pemantauan Perbadanan Taman Negeri Perak dan telah diwartakan sebagai Geopark Kebangsaan pada tahun lepas.

Kawasan Geopark Lembah Kinta yang kaya dengan warisan geologi, biologi, warisan dan sejarah di bawah seliaan perbadanan juga akan diperkenalkan sebagai ikon untuk destinasi ekopelancongan, pelancongan marin dan 'geo tourism'.

Terdahulu, YB Dr. Xavier dalam ucapannya berkata kerajaan Persekutuan memperuntukkan sebanyak RM10.7 juta dalam Rancangan Malaysia Kesebelas (RMK11) untuk Projek Penilaian Potensi Pembangunan Geopark untuk Pengekalan dan Pemuliharaan Sumber Semulajadi Negara.

Beliau berkata daripada jumlah tersebut, sebanyak RM276,000 disalurkan kepada Jabatan Mineral dan Geosains (JMG)  Perak sejak 2017 bagi pelaksanaan kajian dan penyelidikan yang lengkap dan terperinci dari aspek geologi. 

Selain itu, menurut beliau sebanyak RM1.592 juta peruntukan disalurkan oleh kerajaan negeri Perak kepada JMG Perak sejak 2014 sehingga tahun lepas.

"Ini menunjukkan komitmen jitu kerajaan negeri dalam memelihara khazanah warisan alam dan budaya setempat seterusnya boleh diusahakan secara lestari melalui aktiviti ekopelancongan.

"Kementerian sebagai Jawatankuasa Geopark Kebangsaan sentiasa bersedia memberi bantuan dan kerjasama serta sokongan padu kepada kerajaan-kerajaan negeri dalam agenda mewujudkan Geopark Kebangsaan," ujar beliau.

Justeru itu, YB Dr. Xavier Jeyakumar berkata pengiktirafan Geopark Lembah Kinta sebagai Geopark Kebangsaan akan merancakkan lagi rangkaian ekopelancongan sedia ada sekali gus menaikkan imej negeri dan negara.

Sementara itu, YB Tan Kar Hing dalam ucapannya berkata, pengiktirafan Lembah Kinta sebagai Geopark Kebangsaan dapat meningkatkan daya saing sektor pelancongan negeri seterusnya merealisasikan potensi besar aktiviti huluan dan hiliran pelancongan dalam mewujudkan peluang perniagaan dan pekerjaan rakyat di negeri ini.

"Ini bertepatan dengan iltizam kerajaan negeri untuk meningkatkan pendapatan rakyat dan pertumbuhan ekonomi di negeri ini.

"Bagi pihak kerajaan negeri, kami merakamkan penghargaan kepada Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli atas segala bantuan dalam merealisasi menjadikan Lembah Kinta sebagai tapak Geopark Kebangsaan," ujar beliau.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Sempurnakan Pemasyhuran Geopark Lembah Kinta

DYMM Paduka Seri Sultan Perak menyempurnakan perasmian pemasyhuran Geopark Lembah Kinta sebagai Geopark Kebangsaan.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Sempurnakan Pemasyhuran Geopark Lembah Kinta

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah dalam majlis pemahsyuran Geopark Lembah Kinta.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Sempurnakan Pemasyhuran Geopark Lembah Kinta

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah tekun mendengar penerangan yang disampaikan Pengurus Besar Perbadanan Negeri, En Mohamed Shah Redza Bin Hussein mengenai Geopark Lembah Kinta.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Sempurnakan Pemasyhuran Geopark Lembah Kinta

DYMM Paduka Seri Sultan Perak ketika memegang alatan mendulang bijih timah tradisional yang dipamerkan pada majlis yang berlangsung.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Sempurnakan Pemasyhuran Geopark Lembah Kinta

DYMM Paduka Seri Sultan Perak berkenan melakukan lawatan ke gerai-gerai yang dibuka sempena majlis pemahsyuran Geopark Lembah Kinta.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Sempurnakan Pemasyhuran Geopark Lembah Kinta

Antara tetamu yang hadir dalam majlis pemahsyuran Geopark Lembah Kinta itu.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Sempurnakan Pemasyhuran Geopark Lembah Kinta

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama tetamu kehormat dan pegawai kerajaan yang terlibat dalam majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive