Kerajaan Negeri Dan JUPEM Jalin Kerjasama Kongsi Maklumat Geospatial : 31 Oktober 2018

Kerajaan Negeri Dan JUPEM Jalin Kerjasama Kongsi Maklumat Geospatial

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman dan YBhg. Dato' Mohd Noor Bin Isa ketika bertukar dokumen nota kerjasama antara kerajaan negeri dan JUPEM dalam majlis berkenaan.

IPOH, 31 OKTOBER 2018 - Perak merupakan kerajaan negeri pertama menjalin kerjasama dengan Jabatan Ukur dan Pemetaan (JUPEM) berkaitan perkongsian maklumat geospatial atau maklumat geografi.

YBrs Ketua Pengarah JUPEM, Dato' Mohd Noor Bin Isa berkata, perkongsian maklumat  menerusi laman sesawang Perkhidmatan Data Geospatial Malaysia atau 'MyGeoServe' bertujuan mengatasi masalah pertindihan dalam pengurusan maklumat geospatial antara agensi supaya lebih terurus dan memperoleh faedah yang optimum.

Beliau berkata, menerusi inisiatif 'MyGeoServe' ini, JUPEM akan menyediakan sokongan kepakaran dan bantuan teknikal yang boleh disalurkan kepada kerajaan negeri melalui Unit PerakGIS (sistem maklumat geografi).

"Kerajaan Negeri Perak pula memberi sokongan dan saluran maklumat daripada segi data sempadan binaan, maklumat atribut yang terdiri daripada nama lokaliti, nama jalan, nama taman perumahan dan nombor bangunan atau rumah," kata beliau. 

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menandatangani nota kerjasama antara Jupem dan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, dalam satu majlis yang turut dihadiri YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Menurut beliau, menerusi perkongsian maklumat itu, JUPEM akan menghasilkan peta bandar yang komprehensif dan terkini yang boleh disalurkan kepada kerajaan negeri untuk pelbagai kegunaan.

Sementara itu, YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman berkata, Unit PerakGIS yang ditubuhkan kerajaan negeri pada 2012 merupakan sistem komputer untuk merakam, menyimpan, memeriksa dan memaparkan data yang berkaitan dengan kedudukan pada permukaan bumi.

Beliau berkata,  unit itu bertindak sebagai penyelaras bagi pihak kerajaan negeri untuk perkongsian maklumat dan data geospatial dengan JUPEM.

“Kerjasama ini dapat melancarkan perolehan maklumat dan data yang diperlukan oleh Unit PerakGIS selaku Pusat Pangkalan Data Geospatial negeri bagi tujuan perancangan pembangunan di peringkat negeri dan tempatan,” kata beliau.

Kerajaan Negeri Dan JUPEM Jalin Kerjasama Kongsi Maklumat Geospatial

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman ketika majlis menandatangani nota kerjasama bersama JUPEM.

Kerajaan Negeri Dan JUPEM Jalin Kerjasama Kongsi Maklumat Geospatial

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman diberi penerangan oleh salah seorang kakitangan JUPEM ketika sesi lawatan dalam majlis tersebut.

Kerajaan Negeri Dan JUPEM Jalin Kerjasama Kongsi Maklumat Geospatial

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman ketika mengiringi YBhg. Dato' Mohd Noor Bin Isa dalam majlis tersebut.

Kerajaan Negeri Dan JUPEM Jalin Kerjasama Kongsi Maklumat Geospatial

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman dan YBrs Ketua Pengarah JUPEM, Dato' Mohd Noor Bin Isa bersama pegawai-pegawai kerajaan yang terlibat dalam majlis berkenaan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive