Belanjawan Negeri Perak 2019 : Kerajaan Negeri Fokus Kebajikan Rakyat : 7 November 2018

Belanjawan Negeri Perak 2018: Kerajaan Negeri Fokus Kebajikan Rakyat

Ketua Pegawai Eksekutif Ambank, Encik Eqhwan Bin Mokhzaneen menyampaikan cenderahati berbentuk buku keusahawanan kepada YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu dalam majlis tersebut.

IPOH, 7 NOVEMBER 2018– Kerajaan Negeri akan memberi tumpuan kepada kebajikan dan kesejahteraan rakyat dalam pembentangan Belanjawan 2019 pada 27 Nov ini.

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, kerajaan negeri akan menyediakan bantuan kepada rakyat dengan cara yang lebih bersesuaian seperti bantuan makanan bagi mengurangkan bebanan yang dihadapi.

"Jika kerajaan terdahulu memberikan wang sagu hati dan tentunya ada pihak yang membelanjakan wang itu kepada perkara yang tidak penting, sebagai contoh wang itu sepatutnya digunakan untuk membeli makanan tetapi (penerima bantuan) membeli rokok yang sudah tentu membahayakan kesihatan.

"Saya akan umumkannya dalam pembentangan belanjawan tidak lama lagi," kata beliau pada sidang media selepas menyaksikan Memorandum persefahaman (MoU) antara Kerajaan Negeri bersama Ambank Islamic bagi menjalinkan kerjasama kutipan cukai tanah menerusi sistem pembayaran elektronik JomPAY.

Kerajaan Negeri diwakili YB Pegawai Kewangan negeri, Dato' Abu Bakar Bin Haji Said manakala Ambank Islamic diwakili  Ketua Pegawai Eksekutifnya, Encik Eqhwan Bin Mokhzanee sambil disaksikan YAB Menteri Besar pada majlis yang berlangsung di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman serta barisan EXCO Kerajaan Negeri Perak.

Mengulas mengenai MoU yang ditandatangani kedua-dua pihak, YAB Menteri Besar berkata, kerjasama itu akan menggalakkan penggunaan saluran pembayaran digital yang memudahkan proses penyesuaian cukai tanah oleh Kerajaan Negeri.

"Saya bagi pihak Kerajaan Negeri berterima kasih kepada Ambank Islamic yang sudi bekerjasama dan kami mengharapkan kerjasama ini akan memudahkan pelanggan untuk membuat bayaran cukai tanah dengan lebih efisien," kata beliau.

JomPAY membolehkan pembayaran dibuat melalui perbankan internet, perbankan mudah alih serta mesin pengeluaran wang (ATM) pada bila-bila masa yang memberikan kemudahan dan fleksibiliti kepada para pembayar.

Belanjawan Negeri Perak 2018: Kerajaan Negeri Fokus Kebajikan Rakyat

YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Abu Bakar Bin Haji Said dan Ketua Pegawai Eksekutif Ambank, Encik Eqhwan Bin Mokhzaneen ketika memterai perjanjian kerjasama strategik antara kedua-dua pihak.

Belanjawan Negeri Perak 2018: Kerajaan Negeri Fokus Kebajikan Rakyat

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan cenderahati kepada Ketua Pegawai Eksekutif Ambank, Encik Eqhwan Bin Mokhzaneen dalam majlis berkenaan.

Belanjawan Negeri Perak 2018: Kerajaan Negeri Fokus Kebajikan Rakyat

YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Abu Bakar Bin Haji Said dan Ketua Pegawai Eksekutif Ambank, Encik Eqhwan Bin Mokhzaneen ketika memeterai perjanjian kerjasama strategik antara kedua-dua pihak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive