DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berkenan Hadir Di Majlis Rakyat : 10 November 2018

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berkenan Hadir Di Majlis Rakyat

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan beramah mesra dengan Persatuan Penghulu Daerah Kerian dalam sambutan majlis bersama rakyat yang berlangsung.

PARIT BUNTAR, 10 NOVEMBER 2018 – DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim berkenan menghadiri Majlis Bersama Rakyat di Dataran Kerian Permai yang diadakan sempena ulang tahun keputeraan baginda.

Turut berkenan berangkat ke majlis itu, DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa dan DYAM Raja Di Hilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah.

Keberangkatan tiba keluarga diraja itu diiringi YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu dan isteri, Datin Seri Dr Nomee Asyikin Binti Dato’ Mohammed Radzi.

Selain itu, majlis berkenaan turut dimeriahkan dengan kehadiran lebih 2,000 rakyat pelbagai lapisan masyarakat dari sekitar daerah Kerian dan kawasan berhampiran.

DYMM Paduka Seri Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dan DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim turut berkenan mencuba juadah Wadai Kepeng dan Kalakatar iaitu dua menu istimewa etnik Banjar yang dihidangkan dalam menu santapan pada majlis berkenaan.

Sementara itu, YAB Menteri Besar dalam ucapannya berkata, daerah Kerian dikenali sebagai jelapang padi Negeri Perak dengan keluasan tanaman padi sebanyak 20,972 hektar menjadikannya jelapang padi ketiga terbesar di Malaysia.

“Selain pesawah, penduduk tempatan di sini juga terdiri dari golongan nelayan di mana berdasarkan rekod terdapat 151 nelayan darat dan 3,917 nelayan laut yang berlesen di daerah Kerian pada 2018.

“Pembangunan pesat sektor perindustrian di selatan Pulau Pinang, khususnya di daerah Nibong Tebal Pulang Pinang juga mewujudkan kesan limpahan kepada daerah ini dan ia membawa kesan positif apabila para pelabur melebarkan operasi industri hiliran ke daerah Kerian,” katanya.

Beliau berkata, kedudukan Kerian yang bersempadanan dengan Bandar Baharu Kedah dan Nibong Tebal menjadikan ia sebagai lokasi yang strategik dan kerajaan negeri komited untuk menarik pelabur-pelabur untuk mengembangkan operasi mereka ke daerah berkenaan.

“Ini sekali gus akan mewujudkan peluang pekerjaan baharu kepada rakyat di wilayah utara Perak,” katanya.

Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, Kerian juga terkenal dengan beberapa tarikan pelancongan, seperti keunikan Pantai Ban Pecah, Bukit Merah Laketown Resort dan Kuala Gula Santuari yang menjadi salah satu kawasan persinggahan pelbagai spesis burung hijrah.

“Selain itu, Kerian juga tidak terpinggir dari aspek pendidikan apabila daerah ini muncul sebagai daerah terbaik dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi tiga tahun berturut-turut iaitu tahun 2015, 2016 dan 2017,” katanya.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berkenan Hadir Di Majlis Rakyat

DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa berkenan hadir pada sambutan majlis rakyat yang diadakan di Daerah Kerian.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berkenan Hadir Di Majlis Rakyat

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan beramah mesra dengan rakyat yang hadir pada sambutan majlis berkenaan.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berkenan Hadir Di Majlis Rakyat

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan hadir pada sambutan majlis rakyat sempena ulang tahun keputeraan baginda.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berkenan Hadir Di Majlis Rakyat

DYAM Raja DiHilir, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah berkenan hadir pada majlis bersama rakyat yang dilangsungkan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive