YAB Menteri Besar Rasmi Pecah Tanah Projek Pembangunan SMTDR Daerah Kinta : 22 November 2018

YAB Menteri Besar Rasmi Pecah Tanah Projek Pembangunan SMTDR Daerah Kinta

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika menyampaikan ucapan dalam majlis pecah tanah SMTDR Daerah Kinta.

IPOH, 22 NOVEMBER 2018 – YAB Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu merasmikan majlis pecah tanah projek pembangunan Sekolah Menengah Tahfiz Darul Ridzuan (SMTDR) daerah Kinta di Changkat Kinding, Chemor.

Beliau dalam sidang media memberitahu, SMTDR Daerah Kinta yang dibina di atas tapak seluas 13 ekar itu akan berkonsepkan asrama penuh selain dilengkapi prasarana seperti bangunan akademik, bangunan asrama, makmal, bengkel dan dewan makan.

YAB Menteri Besar berkata, pembinaan sekolah itu hanya bermula tahun hadapan dan dijangka siap sepenuhnya menjelang 2021.

"Buat masa ini terdapat dua lagi SMTDR iaitu di daerah Batang Padang dan Hulu Perak sedang dalam pembinaan yang dijangka siap pertengahan tahun depan.

Kerajaan negeri juga akan meneruskan pembinaan SMTDR di setiap daerah lain, fasa seterusnya adalah di Hilir Perak, Kuala Kangsar, Kerian dan Larut Matang Selama," ujar beliau.

Hadir sama, YB Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Kinta, Muhamad Arafat Bin Varisai Mahamad, YBhg Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk), Dato’ Mohd Yusop Bin Husin dan YBrs Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Pengurusan) Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk), Encik Mohd Haidi Bin Sulaiman.

Selain itu, beliau berkata, institusi tahfiz di negeri ini akan diselaraskan dengan mengambil kira subjek kurikulum dan kokurikulum arus perdana. Menurut beliau, kajian berhubung perkara itu telah pun dilakukan Jawatankuasa Khas Kajian Pendidikan Tahfiz Perak dan telah dipersembahkan kepada DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

"Bagi pembelajaran tahfiz ini akan kita masukkan kurikulum arus perdana sepertimana dianjurkan Kementerian Pendidikan," kata beliau.

Dalam perkembangan sama, YAB Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, pada tahun ini kerajaan negeri melalui MAIPk telah memperuntukkan RM350,000 kepada institusi tahfiz yang berdaftar.

"Kita akan meneruskan kelangsungan perjalanan institusi tahfiz di negeri ini dan berusaha membantu agar mereka berdaya saing melahirkan huffaz yang cemerlang di peringkat global," kata beliau.

YAB Menteri Besar Rasmi Pecah Tanah Projek Pembangunan SMTDR Daerah Kinta

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama dif-dif kehormat melihat pelan pembangunan SMTDR Daerah Kinta.

YAB Menteri Besar Rasmi Pecah Tanah Projek Pembangunan SMTDR Daerah Kinta

Majlis pecah itu turut dimeriahkan dengan persembahan nasyid yang dialunkan oleh para pelajar tahfiz.

YAB Menteri Besar Rasmi Pecah Tanah Projek Pembangunan SMTDR Daerah Kinta

Antara tetamu yang hadir pada majlis pecah tanah SMTDR Daerah Kinta terdiri dikalangan orang awam dan pegawai kerajaan.

YAB Menteri Besar Rasmi Pecah Tanah Projek Pembangunan SMTDR Daerah Kinta

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu sempat beramah mesra dengan salah seorang tetamu yang hadir pada majlis pecah tanah SMTDR Daerah Kinta.

YAB Menteri Besar Rasmi Pecah Tanah Projek Pembangunan SMTDR Daerah Kinta

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika melakukan gimik perasmian Majlis Pecah Tanah Projek Pembangunan SMTDR Daerah Kinta.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive