Kerajaan Negeri Setuju Beri ETK Tanpa Syarat Seliaan : 22 November 2018

Kerajaan Negeri Setuju Beri ETK Tanpa Syarat Seliaan

Ucapan Perasmian dari YAB Menteri Besar Perak.

IPOH, 22 NOVEMBER 2018 - Kerajaan negeri bersetuju memberi Elaun Tanggungjawab Khas (ETK) kepada Ketua Pembantu Tadbir (Perkeranian dan Operasi) di negeri ini tanpa perlu memenuhi syarat seliaan.

YAB Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, sebelum ini, bagi menikmati elaun tersebut, penjawat awam bagi gred 22, 26 dan 28 perlu menyelia kakitangan bawahan terlebih dahulu.

Menurut beliau, keputusan tersebut bagaimanapun akan dikemukakan kepada YAB Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Bin Mohamad dalam masa terdekat untuk perbincangan lebih lanjut.

“Antara perkara yang dibangkitkan oleh ahli Gabungan Kesatuan Perkhidmatan Kerani dan Bersekutu Kerajaan (AUEGCAS) adalah mengenai ETK yang mana sejak sekian lama, syarat yang dikenakan itu diminta agar dapat dikecualikan.

“Oleh itu, setelah berbincang dengan pihak sumber manusia, kerajaan negeri bersetuju untuk memberikan pengecualian bagi elaun tersebut,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Wacana Hala Tuju Skim Perkhidmatan Pembantu Tadbir Negeri Perak 2018 di Dewan Bankuet Kementerian Dalam Negeri, Meru.

Dalam majlis tersebut, YAB Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu juga bersetuju membawa permasalahan yang dihadapi golongan tersebut ke pengetahuan kerajaan pusat.

Mengulas lanjut katanya, beliau akan mencuba sebaik mungkin, namun berharap perjuangan kesatuan itu selaras dengan langkah meningkatkan mutu perkhidmatan mereka.

Ujarnya, ini termasuk mengenakan tindakan mengikut peruntukan sedia ada terhadap mana-mana pembantu tadbir yang tidak menjalankan tanggungjawab dengan baik.

“Saya akan bersama dengan kesatuan untuk perkara itu (ETK), namun saya tidak mahu mendesak kerajaan semata-mata untuk memenuhi permintaan sedangkan prestasi perkhidmatan menurun.

“Ia perlu dua hala, bukan semestinya mereka hanya meminta bermacam-macam-macam tetapi mereka juga mesti melaksanakan apa yang dituntut terhadap mereka, ” katanya.

Kerajaan Negeri Setuju Beri ETK Tanpa Syarat Seliaan

YAB Menteri Besar Perak ketika tiba di majlis.

Kerajaan Negeri Setuju Beri ETK Tanpa Syarat Seliaan

Ucapan dari Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak Puan Nor Sham binti Rahman sebagai wakil Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.

Kerajaan Negeri Setuju Beri ETK Tanpa Syarat Seliaan

YAB Menteri Besar Perak mewakili AUEGCAS Negeri Perak menyerahkan cek sumbangan kepada Tabung Aman Palestine Berhad bagi Tabung Bencana Nusantara.

Kerajaan Negeri Setuju Beri ETK Tanpa Syarat Seliaan

YAB Menteri Besar Perak bersalaman bersama hadirin yang turut hadir memeriahkan majlis.

<Kerajaan Negeri Setuju Beri ETK Tanpa Syarat Seliaan

YAB Menteri Besar Perak melawat Booth di majlis.

<Kerajaan Negeri Setuju Beri ETK Tanpa Syarat Seliaan

Sesi bergambar bersama Dif-Dif kenamaan dan tetamu yang hadir.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive