829 Pengerusi MPKK Perak Terima Watikah Pelantikan : 22 November 2018

829 Pengerusi MPKK Perak Terima Watikah Pelantikan

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika menyampaikan ucapan dalam majlis tersebut.

IIPOH, 22 NOVEMBER 2018 - Kerajaan negeri menyerahkan 829 watikah pelantikan kepada pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) di seluruh Perak.

YAB Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, pelantikan itu akan melayakkan semua pengerusi terbabit menerima elaun bulanan sebanyak RM700 berkuat kuasa Oktober lepas.

Beliau berkata, bagaimanapun ada segelintir pengerusi MPKK yang telah menerima elaun bulanan sejak Ogos lalu kerana telah memulakan tugas pada bulan tersebut.

“Kita menyedari bahawa kebanyakan mereka bukanlah mempunyai sumber kewangan yang banyak, jadi kita bersetuju elaun sumbangan kerajaan negeri dibayar mulai Ogos,” kata beliau selepas majlis penyerahan itu di kediaman Menteri Besar.

Hadir sama YB Pengerusi Jawatankuasa Agama, Pendidikan Islam, Luar Bandar dan Pembangunan negeri, Tuan Haji Asmuni Bin Awi dan YB Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia Dan NGO negeri, Hasnul Zulkarnain Bin Abdul Munaim.

Pada majlis sama, YAB Menteri Besar turut menyerahkan geran tahunan RM5,000 kepada 12 pegawai daerah yang mewakili MPKK daerah masing-masing.

Geran tahunan itu juga diberikan dua kali setahun yang akan diselaraskan oleh pejabat-pejabat daerah.

YAB Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu dalam ucapannya berkata, setiap MPKK akan mempunyai 11 biro, melibatkan 9,119 orang yang menjadi kekuatan akar umbi kerajaan negeri.

Menurut beliau, Pengerusi MPKK merupakan pegawai perhubungan antara kerajaan dengan rakyat yang menjadi mata dan telinga kepimpinan negeri untuk merasai denyutan nadi rakyat.

Beliau menambah, mereka merupakan barisan hadapan bagi kerajaan negeri dalam memastikan penyampaian perkhidmatan dari kepimpinan yang tertinggi kepada rakyat.

Menurut beliau, tanggungjawab dan peranan mereka juga perlu berubah kepada pemimpin masyarakat, tidak lagi ketua masyarakat.

“Kini adalah masa kita bekerja untuk rakyat dan menjalankan amanah. Kini bukan lagi masa untuk melayan polemik politik tetapi masa untuk kita semua bekerja.

“Penyampaian perkhidmatan kepada masyarakat dalam tadbir urus pada kali ini perlu melihat secara lebih terbuka. Jangan memandang darjat dan kelebihan tetapi melihat apa yang diperlukan oleh rakyat.

“Begitu juga dengan amalan integriti yang baik dan kepimpinan yang berhemah di kalangan MPKK untuk menjadi identiti baru yang terbaik,” ujar beliau.

Beliau menambah, sikap itu akan dapat memberikan gambaran kepada masyarakat dari akar umbi secara keseluruhan bahawa MPKK mempunyai nilai-nilai murni yang tinggi dan boleh dijadikan teladan.

829 Pengerusi MPKK Perak Terima Watikah Pelantikan

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu hadir pada majlis penyerahan watikah lantikan kepada pengerusi MPKK.

829 Pengerusi MPKK Perak Terima Watikah Pelantikan

Bacaan ikrar turut dilafazkan oleh semua pengerusi MPKK yang menerima watikah pelantikan.

829 Pengerusi MPKK Perak Terima Watikah Pelantikan

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama pegawai kerajaan negeri dan pengerusi MPKK yang menerima watikah pelantikan jawatan.

829 Pengerusi MPKK Perak Terima Watikah Pelantikan

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan geran pengurusan MPKK Daerah Manjung kepada wakilnya.

829 Pengerusi MPKK Perak Terima Watikah Pelantikan

YB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan geran pengurusan MPKK Daerah Hilir Perak kepada wakilnya.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive