Kerajaan Negeri Umum Bajet Negeri 2019 Berjumlah RM1.061 Bilion : 27 November 2018

Kerajaan Negeri Umum Bajet Negeri 2019 Berjumlah RM1.061 Bilion

Semua pihak tekun mendengar pembentangan Bajet Negeri 2019 yang dibentangkan YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu.

IPOH, 27 NOVEMBER 2018 - Kerajaan negeri mengumumkan Bajet 2019 berjumlah RM1.061 bilion di bawah tema Bersama Memacu Harapan.

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, daripada jumlah itu, RM771 juta diperuntukkan bagi anggaran perbelanjaan mengurus manakala RM400 juta lagi disediakan untuk perbelanjaan pembangunan.

Menurut beliau, Bajet Negeri 2019 yang dibentang itu memberi fokus kepada lima tumpuan utama iaitu Mengukuhkan Ekonomi dan Kelestarian Sumber Negeri; Memacu Kesejahteraan dan Ekonomi Rakyat; Menggerakkan Revolusi Industri 4.0; Meluaskan Jaringan Strategik Pembangunan Negeri; dan Memastikan Perbelanjaan Mengikut Keperluan.

"Bajet 2019 yang dibentangkan pada persidangan Dewan Negeri kali ini merupakan belanjawan tahun keempat dalam tempoh Rancangan Malaysia Kesebelas (RMKe-11) dan yang pertama di bawah kepimpinan kerajaan baru. 

"Oleh yang demikian, semua program sedia ada dikaji dan ditambah baik, di samping memperkenalkan program-program baru yang lebih memberi impak terus kepada rakyat," kata beliau ketika membentangkan bajet tersebut di Bangunan Perak Darul Ridzuan

YAB Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, selaras dengan manifesto PH, kerajaan negeri akan memperkenalkan Kad Makanan dan Kad Kesihatan dengan peruntukan RM22 juta kepada 17,000 penerima bermula Januari 2019.

Tambah beliau, kemudahan tersebut diselaraskan di bawah Yayasan Perak dengan nilai setiap Kad Makanan RM80 sebulan dan Kad Kesihatan berjumlah RM300 setahun bagi setiap penerima.

Beliau berkata, sejumlah RM17 juta disediakan khusus untuk Kad Makanan dan RM5 juta bagi Kad Kesihatan sepanjang tahun 2019.

"Ini adalah contoh konsep bantuan bersasar yang benar-benar dapat membantu golongan yang memerlukan, berbanding pemberian wang tunai.

"Pada masa yang sama ia dapat mengelakkan penyalahgunaan bantuan oleh sesetengah penerima yang akhirnya membuatkan bantuan yang diberikan tidak mencapai matlamat," kata beliau.

Dalam pada itu, YAB Menteri Besar berkata, Peruntukan Bantuan Am Jabatan Kebajikan Masyarakat bagi 2019 dinaikkan kepada RM33.89 juta.

Beliau berkata, langkah itu sekali gus membantu rakyat di Perak meneruskan kehidupan harian walaupun dihimpit dengan kemiskinan terutama bagi mereka yang berpendapatan di bawah Paras Garis Kemiskinan (PGK), RM930 sebulan.

Kerajaan Negeri Umum Bajet Negeri 2019 Berjumlah RM1.061 Bilion

Barisan kepimpinan kerajaan negeri sedang membacakan doa sebelum sesi persidangan DUN dimulakan.

Kerajaan Negeri Umum Bajet Negeri 2019 Berjumlah RM1.061 Bilion

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika menjawab soalan yang dikemukakan.

Kerajaan Negeri Umum Bajet Negeri 2019 Berjumlah RM1.061 Bilion

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika membentangkan Bajet Negeri 2018.

Kerajaan Negeri Umum Bajet Negeri 2019 Berjumlah RM1.061 Bilion

YB Speaker DUN Perak, Dato' Ngeh Koo Ham ketika berucap dalam persidangan DUN Negeri.

Kerajaan Negeri Umum Bajet Negeri 2019 Berjumlah RM1.061 Bilion

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama pimpinan kerajaan negeri menunjukkan buku Bajet Negeri 2018.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive