Ipoh Bakal Jadi Hub Pembuatan Kasut : 30 November 2018

Ipoh Bakal Jadi Hub Pembuatan Kasut

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan cenderamata kepada tetamu khas yang juga pereka kasut antarabangsa, YBhg Dato' Prof Dr Jimmy Choo Yeang Keat.

IPOH, 30 NOVEMBER 2018 - Kerajaan negeri akan menjadikan bandar raya Ipoh sebagai hub pembuatan kasut yang terulung dalam negara dengan kewujudan sebuah akademi pembuatan kasut.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) akan menyediakan kawasan seluas 80.9 hektar untuk akademi tersebut beroperasi.

“Kita akan membincangkan perkara ini dengan lebih lanjut untuk merealisasikannya dengan mengembangkan kilang pembuatan kasut sedia ada yang terletak di Pengkalan. Kita bercadang untuk membesarkan kilang tersebut sama ada di Bemban atau Chemor.

“Ini amat kita alu-alukan sekali gus memberi peluang kepada anak-anak muda dalam bidang pembuatan kasut menyertainya kerana bidang TVET (Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional) antara fokus utama kerajaan negeri,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara PKNP yang diwakili YBhg Ketua Pegawai Eksekutifnya, Tuan Mohd Ariff Bin Yeop Ishak dan Jimmy Couture Trend Sdn Bhd yang diwakili pengasasnya, Encik Jimmy Chia Eng Huat.

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman, YB Penasihat Undang-Undang, Dato’ Rohana Binti Abd Malek, YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abu Bakar Bin Haji Said.

Tuan Mohd Ariff Bin Yeop Ishak dalam ucapan berkata, penubuhan akademi itu akan menyediakan kelengkapan dan kemudahan pembelajaran selain latihan untuk meningkatkan modal insan khususnya usahawan belia dalam bidang fesyen.

Menurutnya, projek Bandar Kasut Ipoh bernilai RM100 juta yang melibatkan pembinaan sebanyak 128 buah kilang di kawasan perindustrian ringan di Pengkalan seluas 10.5 hektar kini dalam pembinaan dan dijangka siap selewat-lewatnya pada 2026.

Beliau berkata pada masa ini, industri pembuatan kasut di Perak mencatatkan perolehan sebanyak RM60 juta setahun.

Ipoh Bakal Jadi Hub Pembuatan Kasut

YBhg Tuan Mohd Ariff Bin Yeop Ishak ketika berucap pada Majlis Menandatangani MoU antara kedua-dua pihak.

Ipoh Bakal Jadi Hub Pembuatan Kasut

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bergambar bersama pereka kasut antarabangsa, YBhg Dato' Prof Dr Jimmy Choo Yeang Keat dalam majlis berkenaan.

Ipoh Bakal Jadi Hub Pembuatan Kasut

YBhg Tuan Mohd Ariff Bin Yeop Ishak bersama Encik Jimmy Chia Eng Huat ketika sesi pertukaran dokumen membabitkan kedua-dua pihak.

Ipoh Bakal Jadi Hub Pembuatan Kasut

YAB Menteri Besar Perak Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu  bergambar bersama wakil daripada PKNP dan Couture Trend.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive