Kerajaan Negeri Peruntuk Insentif RM1.5 Juta Kepada Atlet Cemerlang : 14 Disember 2018

Kerajaan Negeri Peruntuk Insentif RM1.5 Juta Kepada Atlet Cemerlang

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama skuad olahraga SUKMA Perak yang menerima insentif daripada kerajaan negeri.

IPOH, 14 DISEMBER 2018 - Kerajaan Perak memperuntukkan insentif sebanyak RM1.5 juta kepada atlet negeri itu yang berjaya melakar kejayaan dalam Sukan Malaysia (SUKMA) dan Para SUKMA 2018 pada Oktober dan bulan lalu.

Turut menerima insentif berkenaan ialah pemain bola sepak Perak yang berjaya merangkul juara Piala Malaysia 2018 yang menerima keseluruhan RM317,000 dan pemain hoki yang mengekalkan kemenangan tahun lalu dalam saingan Piala Razak 2018.

Insentif berkenaan turut diberikan kepada atlet yang menjulang nama negeri dalam temasya Sukan Orang Pekak Malaysia (SOPMA) ke-20.

YAB Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu, berkata sebagaimana dijanjikan, insentif itu diberikan tanda penghargaan kerajaan negeri kepada atlet yang mengharumkan nama Perak dalam pertandingan sukan yang disertai.

Beliau berkata, jumlah keseluruhan insentif yang diberikan itu adalah berbeza mengikut sukan masing-masing termasuk pencapaian individu dan pasukan yang meraih pingat dalam SUKMA dan Para SUKMA kali ke-19.

“Kerajaan negeri berbangga untuk memperuntukkan sebanyak RM1.5 juta dan kita berikan sebagai tanda penghargaan kepada atlet untuk bekerja lebih semangat dan gigih supaya membawa lebih banyak kejayaan, bukan sahaja kepada negeri malah untuk negara.

“Kita turut memberikan insentif kepada atlet yang berjaya memecahkan rekod kejohanan SUKMA dan Para SUKMA,” kata beliau pada sidang media selepas menghadiri Majlis Penyampaian Insentif Kemenangan Sukan Negeri Perak 2018.

Turut hadir, YB Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Modan Insan negeri, Encik Howard Lee Chuan How.

Sementara itu, YB Encik Howard Lee berkata, majlis berkenaan turut diadakan bagi menghargai perjuangan atlet negeri yang berjuang habis-habisan untuk menjulang nama negeri di peringkat kebangsaan.

“Walaupun majlis yang diadakan untuk mereka (atlet) dan ganjaran yang diberikan agak sederhana namun mereka menunjukkan semangat berjuang demi negeri dan negara.

“Bagaimanapun, insentif dan penghargaan itu bukan penghujungnya sebaliknya permulaan kepada kejayaan yang lebih besar untuk tempoh jangka panjang,” kata beliau.

Beliau berkata, insentif itu diharap dapat menjadi cetusan ilham untuk menyumbang kepada ekonomi sukan dalam tempoh beberapa tahun akan datang.

Menurut beliau, pelaburan berbentuk insentif adalah modal untuk mewujudkan ekonomi sukan yang mampu menjadi pelengkap kepada agenda kerajaan negeri bagi menjadikan Perak sebagai destinasi sukan antarabangsa sekali gus menarik penganjuran temasya sukan yang lebih besar di peringkat negeri hingga antarabangsa.

Kerajaan Negeri Peruntuk Insentif RM1.5 Juta Kepada Atlet Cemerlang

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama skuad ping pong PARA SUKMA Perak yang menerima insentif kerajaan negeri.

Kerajaan Negeri Peruntuk Insentif RM1.5 Juta Kepada Atlet Cemerlang

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama barisan skuad bola sepak Perak yang telah memenangi Piala Malaysia 2018.

Kerajaan Negeri Peruntuk Insentif RM1.5 Juta Kepada Atlet Cemerlang

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama pengurus pasukan skuad hoki Perak yang berjaya meraih kejuaraan Piala Razak buat kali kedua berturut-turut.

Kerajaan Negeri Peruntuk Insentif RM1.5 Juta Kepada Atlet Cemerlang

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama pasukan bola sepak SUKMA Perak yang berjaya menggenggam emas pada temasya berkenaan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 26 November 2020, 18:25:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive