Lebih 5,000 Pengguna Muat Turun Aplikasi Park@Perak : 3 Januari 2019

Lebih 5,000 Pengguna Muat Turun Aplikasi Park@Perak

YB Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Negeri Perak, Encik Yong Choo Kiong ketika berucap pada majlis berkenaan.

IPOH, 3 JANUARI 2019 - Kerajaan negeri menegaskan lebih 5,000 pengguna telah memuat turun aplikasi Park@Perak sejak ia dilancarkan melalui sistem Android pada 1 Januari lalu.

YB Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Negeri Perak, Encik Yong Choo Kiong berkata, pihaknya optimis jumlah pengguna itu akan meningkat selepas aplikasi itu dilancarkan melalui sistem iOS pada 20 Januari ini.

"Ini satu perkembangan yang baik. Sejak dua hari dilancarkan, lebih 5,000 orang (pengguna) sudah memuat turun aplikasi ini melalui sistem android di telefon masing-masing.

"Kita juga yakin peningkatan daripada sudut bilangan pengguna aplikasi ini  akan berlaku daripada semasa ke semasa termasuk selepas ia dilancarkan melalui sistem iOS mulai 20 Januari ini," kata beliau pada sidang media selepas merasmikan Majlis Penyerahan Watikah Pelantikan Ketua Kampung Baharu di Dewan Serbaguna, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Terdahulu, dalam majlis berkenaan seramai 91 individu telah menerima watikah pelantikan ketua kampung baharu membabitkan seluruh negeri Perak.

Beliau berkata, orang ramai terutama rakyat di negeri ini digalakkan untuk menggunakan aplikasi berkenaan kerana ia lebih mudah dan menjimatkan masa.

Tambah beliau, bagaimanapun kupon parkir sedia ada masih boleh digunakan oleh orang ramai sehingga 31 Mac depan sebelum penyeragaman harga dilaksanakan.

"Aplikasi mungkin beri sedikit kesukaran kepada golongan berumur untuk memuat turun di telefon mereka. Jadi, kita bagi kelonggaran untuk benarkan kupon sedia ada digunakan sehingga 31 Mac dan sebelum penyeragaman harga parkir dibuat," kata beliau.

Selain itu, beliau yang merupakan YB Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tronoh berkata, pihaknya dalam proses akhir menyeragamkan harga kupon parkir menerusi aplikasi Park@Perak sebelum ia dibentangkan pada Majlis Mesyuarat Kerajaan (MMK) untuk diwartakan.

"Di Majlis Daerah Batu Gajah (MDBG), RM0.60 sejam, Majlis Perbandaran Manjung (MPM) RM0.40 sejam dan Majlis Bandaraya Ipoh RM0.60 sejam.

"Oleh itu, kita mahu seragamkan harga iaitu setengah jam RM0.30, RM0.60 (sejam) dan RM4.00 bagi sehari di seluruh negeri agar memberikan kemudahan kepada orang ramai serta pelancong," ujar beliau.

Lebih 5,000 Pengguna Muat Turun Aplikasi Park@Perak

Antara tetamu kehormat yang hadir pada majlis tersebut.

Lebih 5,000 Pengguna Muat Turun Aplikasi Park@Perak

YB Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Negeri Perak, Encik Yong Choo Kiong bersama ketua kampung baharu yang menerima watikah pelantikan daripada kerajaan negeri.

Lebih 5,000 Pengguna Muat Turun Aplikasi Park@Perak

YB Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Negeri Perak, Encik Yong Choo Kiong bersama segelintir ketua kampung baharu yang menerima watikah pelantikan dalam majlis berkenaan.

Lebih 5,000 Pengguna Muat Turun Aplikasi Park@Perak

YB Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kerajaan Tempatan Negeri Perak, Encik Yong Choo Kiong ketika menyampaikan watikah pelantikan kepada salah seorang ketua kampung baharu dalam majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 03 Disember 2020, 12:54:34.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive